Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Renoválják a csíksomlyói Hármashalom oltárt Ferenc pápa látogatására

 

A pápalátogatással kapcsolatos előkészületek javában zajlanak, ennek részét képezi a csíksomlyói Hármashalom oltár felújítása is. A részletekről Bőjte Mihály OFM, a Csíksomlyói Ferences Rendház házfőnöke számolt be.

A Hármashalom oltár eredeti tervét P. Bartók Albert ferences szerzetes gondolta ki, a kivitelezési technikai tervet pedig Makovecz Imre budapesti műépítész készítette. Közreműködött Bogos Ernő csíkszeredai műépítész, aki levezette a munkálatokat és a későbbi módosításokat is. A csíksomlyói ferences kolostorra hárult a Hármashalom oltár őrzése és karbantartása. 2015-2016 között külföldi támogatásból sikerült megoldani az oltár szigetelését és a vízelvezetést. Az évek során a ferences rend önerőből végezte az építmény karbantartását.

A rendház főnöke kihangsúlyozta, hogy jelenlegi formájában az építmény nem felel meg a pápalátogatás igényeinek, ezért modernizálási munkálatokra van szükség. Ennek a terveit Bogos Ernő építész készítette.

A tervek szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, a pódiumot, ez utóbbit ki is bővítik. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért azt ki kell cserélni. A tetőzet faanyagát újrakezelik, a régi színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt. Az oltár hangfelszerelését korszerűsítik, a papok, a vendégek és a sajtó számára bővül a tér. A beruházás teljes költsége még nem ismert, a számításokat ezután végzik el a szakemberek.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük