Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

További 4 millió euró vissza nem térítendő támogatás Székelyudvarhely számára

 

Az iskolák, lakótömbök, időseknek szóló központ mellett Székelyudvarhely önkormányzata 2019. április 8-án, hétfőn, a polgárok kulturális életének szentelt projektjére is támogatást kapott. Ez az idén aláírt ötödik támogatási szerződés, a kilencedik POR 2014-2020 projekt ebben a városban, amely által 4,5 millió euróhoz jut a város a Székely Támadt váron belüli kulturális központ építésére, valamint a Tó utcához kapcsolódó infrastruktúra rehabilitálására. projekthez szükséges vissza nem térítendő pénzeszközöket a 2014–2020-as POR regionális költségvetésének 13. beruházási prioritásából, 13.1. intézkedéséből- Románia kis- és közép méretű városaiban lakók életminőségének javítása- finanszírozzák.

A beruházás biztosítja az érintett területek konszolidációs és rehabilitációs munkáit, valamint a kőfelújítási és külső munkákat a régészek felügyelete alatt. Konszolidációs, helyreállító és kiegészítő munkálatokat fognak végezni a váron és a külső részeken, beleértve a zsindelyezést is, fémlemezt helyeznek el a keleti bástyában, amely határolja az ötszintes épületet. Ugyancsak a projekt költségvetéséből beszerelnek egy liftet a történelmi falak károsítása nélkül, szabadon hagyva a középső részt kulturális tevékenység, külső/belső elektromos berendezések, fűtés és mosdók számára, illetve a váron belüli csatornázás megoldására. A beavatkozást az erődítmény négy bástyával rendelkező minden falán elvégzik. A belső térben kiállító termek, iroda, vetítőterem, kulturális eseménybemutató terem kap helyet.

A várhoz kapcsolódó utcai infrastruktúra helyreállítása a Tó utcára utal, amely a vár közvetlen közelében található, kezdetben az emlékmű szerves része volt, a Küküllő folyó vízével feltöltött védelmi árok. Az utca hossza 101,51 m, az úttest macskaköves, előrehaladott romlási állapotban. Felújítják a gyalogos részt, amelyen megközelíthető a történelmi emlékmű. Az utca természetes kőburkolatot kap, valamint a környezetnek megfelelő utcai világítást és építészeti megvilágítást.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.