Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az amerikai nagykövet értékes könyvadománya

Hans Klemm az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete hétfőn értékes könyvadományban részesítette a csíkszeredai „Kájoni János” Megyei Könyvtárat, kifejezve reményét, hogy ez a két intézmény közti együttműködés kezdete.

Az adomány az ’American Shelf’ (amerikai polc) nevet viseli, referenciamunkákat, amerikai klasszikus és kortárs irodalmat, az angol nyelv tanításának metodológiáját valamint gyermekirodalmat tartalmaz. A nagykövet megelégedését fejezte ki, hogy már első látogatása alkalmával valami „értékeset, velőset” ajándékozhatott az itt lakóknak és bátorította őket a gyűjtemény használatára. Különösen két címet emelt ki, egyikük az „Extremely loud and incredibly close”, amely a szeptember 11-ei eseményekről szól, valamint egy esszégyűjteményről Christopher Hitchens-től, akivel a nagykövet megosztotta lakását.

Habár a könyvgyűjtemény nem nagy terjedelmű, de annál értékesebb, a megyei Könyvtár és a Bukaresti Amerikai Nagykövetség partnerségének kezdetét jelenti.

„Reményeim szerint az idők során kiépül a kapcsolatot nemcsak a könyvtárral, hanem a megye lakóival is” mondta az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Az eseményen jelenlevő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a közös értékekről- szabadság és demokráciáról beszélt, amelyeket minduntalan újra kell tanulni, a könyvek pedig jó segédeszközök ilyen területen. A hitről, mint „közösségünk fő értékéről” is beszélt Borboly Csaba, aki még egyetemistaként értesült az amerikai Alkotmány előírásairól, és abbeli kívánságát fejezte ki, hogy Hargita megye a román- magyar együttélés példája legyen és ehhez kérte a nagykövet támogatását. „Egy nemzeti kisebbség szempontjából fontos az értékeik tisztelete, ennek a figyelmességnek a megnyilvánulása a nagykövet úr látogatása és elismerése”, tette hozzá Borboly Csaba.

Adrian Jean Andrei prefektus „nagyszerű”-nek nevezte Hans Klemm nagykövet könyvadományát, úgy a két ország kultúrájának és irodalmának megismerése, mint a kölcsönös tisztelet szempontjából, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a nagykövet megismétli látogatását megyénkben, ahol „számos barátja van”.

Az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete feleségével együtt hivatalos látogatáson van megyénkben, ahol a helyi és megyei hivatalosságokkal találkozik, további útja Székelyudvarhelyre vezet.

Forrás: Agerpres
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.