Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Amíg a magyar politikai vezetői, mamuszban alszanak, addig egy törvény eltörölhet mindent, amit az elmúlt 20 évben megvalósítottak.

expunere-motiveNagy csendben, semmiféle javaslat nélkül az eddigi politikai konzultációk alatt, egy meglehetősen gyanús törvény, eltörölheti a magyarok által kivívott jogokat, arra vonatkozóan, hogy azokon a telepöléseken ahol többségben vannak, nem használhatják az anyanyelvüket.

A „román nyelv, mint hivatalos nyelv tiszteletéről és használatáról szóló, törvénytervezet”,melynek előterjesztője Mihai-Bogdan Diaconu, és azt tartalmazza, hogy kötelezze a román nyelv használatát, minden intézményben. Ugyanakkor, minden körülmény között, megszüntesse a kettős helységnévtáblákat, mindenféle intézményes levélváltás kapcsán, a román nyelv használatát írja elő. Az alkalmazásoknál nem szabad más nyelvismeretet kérni, csak a románt, és minden más tiltást, ami csak és kizárólag, a román nyelv használatára vonatkozik. A legszörnyűbb nem az, hogy ezt a szélsőséges törvényt egy román nemzetiségű képviselő javasolja, hanem az, hogy ez a törvénytervezet, már egy jó ideje közvitára lett bocsátva, és egyetlen egy magyar politikai vezető, vagy magyar politikai szervezet sem tett egyetlen egy javaslatot sem, hogy visszautasítsák ezt a törvénytervezetet. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar politikai vezetők, nem igazán érdekeltek abban, hogy mi történik a magyar nemzetiségűek jogaival Romániában, és nem avatkoznak bele, vagy, képtelenek. Lehet, hogy az tervezik, a dolgok elfajuljanak, azért, hogy egy újabb botrány legyen.

Ébresztő magyar politikai vezetők! Egy készülő törvénytervezet elveheti az anyanyelv használathoz való hivatalos jogot. Amennyiben most nem tesztek semmit, a közvitára bocsátás alatt, azt jelenti, hogy nem érdekel igazán, mi történik a magyar nemzetiségűek jogaival. Csak azt keresitek, hogy meg gazdagodjatok és, hogy botrányt keltsetek.propunere-legislativa
27 comentarii la “Amíg a magyar politikai vezetői, mamuszban alszanak, addig egy törvény eltörölhet mindent, amit az elmúlt 20 évben megvalósítottak.

 1. ilie șamdru

  Ce anume este grav în cele de mai sus?..Oare nu este normal să fie așa, trăind în România și nu in ale tari eurone? In Ungaria exista vreo alta limbă oficială decît cea maghiara? Atunci ce este grav in folosirea obligatorie e limbii române in toate actele oficale ale statului român?

  ADMIN: Mă lovesc zilnic de această problemă. Merg la ședințe de CL din Harghita și nu înțeleg nimic pentru că sunt in maghiară dar niciodată nu uit că ma aflu într-o zonă unde majoritari sunt maghiarii. Prima dată, noi românii, trebuie să respectăm maghiarii și după ce vom învăța acest lucru putem să le cerem și lor să ne respecte.
  Maghiarii sunt minoritari în România iar prima datorie a noastră, a majoritarilor este să facem tot ce putem ca ei să nu se simtă discriminați. Ei trebuie ajutați și stimulați să își păstreze limba și tradițiile.
  Nu vă mai luați după ce spun politicienii maghiari, ei nu mai reprezintă pe nimeni și nimic. Maghiarii din România sunt în marea lor majoritate oameni serioși, muncitori și toleranți care vor să aibă un trai decent și să se înțeleagă bine cu romînii. Maghiarul de pe stradă nu vrea autonomie, steaguri și scandal. Vrea un loc de muncă, un venit decent, servicii medicale, etc. Scandalrile cu autonomia, folosirea limbii, etc sunt doar invențiile politicienilor maghiari și români. Nu reflectă realitatea din stradă.

  Válasz
  1. UNGURUL (ROMANUL) care a nascut aici la Romania

   Treziti! Ce ura aveti voi? Voi nu sunteti unul dintre oamenii aceeasi si voi nu ati nascut la o tara multinational? E clar ca voi nu vret pace, o zic eu veti gasiti odata ce vret si ce vrem noi, dar ala nu va fi bine nici la Roman nici la Maghiarii. Ati incercat sa trait in pace? Sunt tist pentru ca nu stiu ala care e rasist ce mai cauta acolo unde e acum si cum are drept sa faca asa ceva?

   Válasz
  2. UNGURUL (ROMANUL) care a nascut aici in Romania

   Pai ati fost la UNGARIA? Cine a zis acolo ca nu e voie sa vorbiti in limba Romana? Legea statului interzice sa vorbiti sau sa stiti alte limba? Eu am fost la Ungaria si am vorbit si romaneste si engleza nu am vorbit maghiara deloc si am descurcat nimeni nu a dat amenda si nu am fost batut pentru ca am vorbit in alta limba ci cand politia nu a inceles ce spun ele au chemat unul care stia limba care vorbeam, sunt trist pentru ca sunt si mahgiar si roman dar nu ma simt acasa nici la Romania si nici la Ungaria 🙁 Aici am nascunt si iubesc pe tara si poporul care populeaza dar nu ma simt acasa si sunt trist pentru ca ura umpla toate sufletele romani si unguri. Si ce va invata copii nostri daca noi comportam asa? Ura va creste…. Scuzati daca am insultat pe cineva asta numai opinia mea!

   Válasz
  3. licurici

   Pentru ADMIN: Excelent ai punctat aici! Din păcate, există în egală măsură români și maghiari care nu înțeleg ideea de conviețuire care să aibă ca punct de plecare RESPECTUL reciproc pentru tradițiile și valorile culturale ale fiecăruia. Ei nu reprezintă majoritatea! Oamenii din Harghita, Covasna, Mureș, Brașov, Călărași, Mehedinți, Iași sau din orice alt colț al României sunt oameni buni. În fața lui Dumnezeu suntem toți egali. La fel trebuie să fim și în fața legilor pământești.

   Válasz
  4. Koós Vilmos

   ADMIN !…bine faci,respecta secuii,fiindca TU ai migrat la IEI la Csikszereda ,si nu SECUII la tine in Oltenia sau in Moldova…trebuie sa intelegeti voi,ca asta este CL Hargita si Csikszereda,adica Harghita si M.ciuc !!! Secuii,NU sunt minoritari in Romania,ci BASTINASI AUTOHTONI,FAURITORI DE STAT,si NU imigranti !!!Maghiarul de pe strada…da,vrea LOC DE MUNCA,UN VENIT DECENT,SERVICII MEDICALE …si VREA SA FIE CETATEAN EGAL cu romanii !!! Nu ai dreptate si denigrezi adevarul si promovezi minciunea,atunci cind spui,ca SECUII de pe strada nu vor Autonomie si legislarea LIMBI MAGHIARE !…iti ATRAG ATENTIA ,ACCENTUAT,APASAT,INSISTENT si cum vreti voi,ca secuiul,maghiarul DE PE STADA,DA VREA AUTONOMIE,LEGALIZAREA LIMBI MAGHIARE ,drepturi egale cu romanii,asa cum prevede pactul de la Alba iulia,si de la Trianon acum 98 de ani,-promisiuni-pe care NU L-EA RESPECTAT Romania NICIODATA !!!

   ADMIN:
   1. Nu vreau sa intru în polemici istorice cu cineva care nu a auzit de Cucuteni sau alte lucruri asemătoare. Vă respect opinia și din partea mea puteți crede orice doriți, aveți libertatea aceasta.
   2. Nr. de telefon la care ne puteți contacta este 0765234891 . Noi am căutat din răsputeri maghiari licențiați in istorie sau drept care să susțină in fața unei camere de luat vederi problematica autonomiei… din păcate nu a fost nimeni interesat. Dacă gasiți dumneavoastră istorici maghiari sau specialiști in drept cu care să dezbatem această problemă cu cea mai mare plăcere o dezbatem și o promovăm. În schimb dacă nici un specialist maghiar nu va suna la telefonul de mai sus și această filmare nu se va realiza înseamnă că avem dreptate și nu prea e nimeni interesat de autonomie. Dar să lăsăm timpul să treacă și să vedem cine are dreptate 🙂

   Válasz
 2. lorant szabo

  Hm nu uitati un lucru care ati semnat candva cand ati primit aredealul si nu ati fost silit de nimeni voi ati semnat la Trianon ati primit ardealul dar cu anumite conditii si nesilit de nimeni atat sa respectati oamenii buni nu altceva

  Válasz
 3. lorant szabo

  ce intelegi prin normal Nicule nu uita ca ati primit mocca Ardealul pentru pupincurism si sa nu vorbim ca sinteti singura natie din lume care a tradat aliatii de nu stiu cate orii in timpul istorie si tu vorbesti de normal respecta ce au semnat stramosii tai neselitii de nimeni omule

  Válasz
 4. secuiul de nationalitate maghiara si de cetatenie romana

  Ilie Șamdru se vede că nu ați urmărit niciodată o ședință al Consiliului European, unde fiecare deputat vorbește în limba maternă și totul e tradus.
  În Elveția trăiesc francezi, germani și italieni și fiecare limbă este oficială. Este un model de conviețuire demn de urmărit.

  Válasz
 5. doru

  Nu faceţi comparaţie intre “Tinutul Secuiesc” sau Ardeal şi Elveţia. În Elveţia nimeni nu cere autonomie locală şi limbă oficială maghiara!!! Asta este o mare diferenţă. De aceea romănii vor fi totdeauna contra CENZURAT ADMIN

  Válasz
  1. Jakab Baltazar

   Raspuns pentru Doru:
   Mai invata baiete istorie si geografie, caci dupa cum vad nu prea stii mare lucru despre Elvetia. Macar atat poti face sa dai o cautare in Google si vezi ce apara despre Elvetia. Dar ca sa te ajut, ca sa nu mori si tu fara sa stii:
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Cantoanele_Elve%C8%9Biei
   Si ar fi culmea sa se ceara in Elvetia ca limba oficilala maghiara…pentru simplul fapt ca comunitatea maghiara din statul respectiv este de neglijat numeric. Iar despre autonomie…mai intereseazate si tu.

   Válasz
  2. Szilard

   Dorule in elvetia nu cere nimeni autonomie pentru ca fiecare o are. Este un stat federativ cu 26 de cantoane autonome. Mai pe intelesul tau elvetia este un stat format din 26 de statulete autonome. Aceasi forma de organizare statala o are si germania.Mai bine taci decat sa vorbesti prostii.

   Válasz
 6. Gabi

  Dragii meiardeleni!Nu uitati faptul,ca inainte de Marea Unire,multi roman nascuti si crescuti in Aedeal au intrebat: cum sa unim cu o tara,care nici spiritual,nici moral si nici material nu estela nivelul Ardealului? Iata dupa unire au trecut aproape o suta de ani si lozinca Romania Mare,cine fura are este ridicat al rang ministerial!Bunica mea la inceputul secolului trecut a ramas vaduva cu 4 copii,a luat cufarul si s-a oprit laBucurtesti,a devenit bucatareasa la familia Sturza,atunci Bucurestiul se numea Micul Paris,astazi este Marele Balcani.Nu uitati zicala “Respecta-ma , ca sa te respect!”

  Válasz
 7. doru

  Sunt născut în municipiul Miercurea-Ciuc dar vă asigur că nu voi fi niciodată de acord ca secuii-maghiari să obţină autonomie teritorială şi limba maghiară să fie declarată limbă oficială în secuime sau Ardeal. Aceasta datorită faptului că de mai bine de o jumătate de veac vă cunosc ce vă duce mintea cea luminată. Majoritatea maghiarilor se gîndeşte numai la TRIANON şi la separatism etnic. Eu când am absolvit Liceul de “matematică-fizică” din Miercurea-Ciuc în 1970 nu era nici un separatism etnic. Toţi elevii români şi maghiari se jucau împreună şi se distrau împreună. Românii s-au căsătorit cu unguroaice şi au trăit bine . Astfel românii au învăţat ungureşte iar maghiarii limba română, foarte bine. Cetăţenii de astăzi au început să se urască între ei, din cauza boilor de politicieni, atât maghiari cât şi români care bagă zâzanie între naţionalităţi şi unii speră la “Ungaria Mare” până ce ajung în mormânt!!!! Ungaria Mare nu va fi în următorii 100 de ani!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.