Amíg a magyar politikai vezetői, mamuszban alszanak, addig egy törvény eltörölhet mindent, amit az elmúlt 20 évben megvalósítottak.

0

Articol disponibil în: Magyar Română

expunere-motiveNagy csendben, semmiféle javaslat nélkül az eddigi politikai konzultációk alatt, egy meglehetősen gyanús törvény, eltörölheti a magyarok által kivívott jogokat, arra vonatkozóan, hogy azokon a telepöléseken ahol többségben vannak, nem használhatják az anyanyelvüket.

A „román nyelv, mint hivatalos nyelv tiszteletéről és használatáról szóló, törvénytervezet”,melynek előterjesztője Mihai-Bogdan Diaconu, és azt tartalmazza, hogy kötelezze a román nyelv használatát, minden intézményben. Ugyanakkor, minden körülmény között, megszüntesse a kettős helységnévtáblákat, mindenféle intézményes levélváltás kapcsán, a román nyelv használatát írja elő. Az alkalmazásoknál nem szabad más nyelvismeretet kérni, csak a románt, és minden más tiltást, ami csak és kizárólag, a román nyelv használatára vonatkozik. A legszörnyűbb nem az, hogy ezt a szélsőséges törvényt egy román nemzetiségű képviselő javasolja, hanem az, hogy ez a törvénytervezet, már egy jó ideje közvitára lett bocsátva, és egyetlen egy magyar politikai vezető, vagy magyar politikai szervezet sem tett egyetlen egy javaslatot sem, hogy visszautasítsák ezt a törvénytervezetet. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar politikai vezetők, nem igazán érdekeltek abban, hogy mi történik a magyar nemzetiségűek jogaival Romániában, és nem avatkoznak bele, vagy, képtelenek. Lehet, hogy az tervezik, a dolgok elfajuljanak, azért, hogy egy újabb botrány legyen.

Ébresztő magyar politikai vezetők! Egy készülő törvénytervezet elveheti az anyanyelv használathoz való hivatalos jogot. Amennyiben most nem tesztek semmit, a közvitára bocsátás alatt, azt jelenti, hogy nem érdekel igazán, mi történik a magyar nemzetiségűek jogaival. Csak azt keresitek, hogy meg gazdagodjatok és, hogy botrányt keltsetek.propunere-legislativa

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy