Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Modern orvosi képalkotó berendezések

Illusztráció

 

 

Az elmúlt két évben mintegy húsz millió lej értékű orvosi imagisztikai felszereléssel bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház eszköztára. November 8-a, a radiológia nemzetközi napja alkalmával sajtótájékoztató keretében számolt be erről a kórház hétfőn.

„Kórházunkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tevékenységünket ismertessük és mivel a koronavírus járvány miatt az elmúlt hónapokban nem tudtuk megmutatni az új radiológiai eszközöket, kihasználjuk most ezt az alkalmat arra, hogy beszéljünk ezekről. A csíkszeredai kórház orvosi képalkotási eszközeinek tárháza jelentősen bővült az elmúlt két évben: mágneses rezonanciás készülék, performáns CT, digitális röntgengépek, mobil röntgengépek, ekográfok, mammográf kerültek és kerülnek a modern diagnosztika szolgálatába. A beszerzéseket és a gépek felszerelését az Egészségügyi Minisztérium révén a központi költségvetésből, a megyei önkormányzat finanszírozásával és saját forrásból végeztük. Köszönjük az RMDSZ parlamenti képviseletének a központi források biztosításáért végzett munkát” – vezette fel dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

2019-ben és 2020-ban mostanig összesen 17 401 212 lej értékű imagisztikai eszközt vettek használatba a kórház osztályain, ezeket a gépeket az Egészségügyi Minisztérium, Hargita Megye Tanácsa és a kórház finanszírozta. Ezentúl beszerelés előtt áll egy 1,5 millió lej értékű mammográf készülék és beszerzési folyamatban van egy 1,65 millió lej értékű röntgenkészülék is. Világbanki támogatásból vásárolta továbbá a minisztérium a kórház számára a mágneses rezonancia készüléket, a 3 147 251 lej értékű készüléket idén nyáron helyezték üzembe a kórházban.

Példák a 2019-ben és 2020-ban vásárolt eszközökre:

2019-ben két digitális röntgengép került a kórházba, egyet a radiológiai osztályon, egyet Szentegyházán használnak, egyenként 999 600 lejbe kerültek. Modern technológiájú gépek ezek, amelyek nagyon jó képminőséget biztosítanak és utolsó generációs szoftverrel működnek.

2019-ben négy darab, C-karos mobil röntgengépet vásárolt a kórház, ezeket az idegsebészeti, urológiai, ortopédiai és sebészeti műtőkben használják, egy ilyen készülék 327 250 lejbe kerül.

Szintén 2019-ben sikerült beszerezni egy ultramodern Computer Tomográfot. Ez egy 128 szeletes CT, amely 0,3 másodperc alatt 128 képet alkot. Összehasonlításképp, a régi CT-készüléke a kórháznak egy másodperc alatt készített 32 képet. Az új CT ára

3 415 300 lej volt, öt éves garanciával vásárolta a kórház a Siemens cégtől, az Egészségügyi Minisztérium finanszírozásával, Hargita Megye Tanácsának önrészével. Ezt a gyors, biztos és nagy kapacitású készüléket a szív kivizsgálására és angiográfiás vizsgálatokhoz is lehet használni.

Modern ultrahangkészülékeket is vásárolt a kórház, 2019-ben három, 2020-ban pedig újabb három ekográfot. Az egyenként 600 000 lejbe kerülő készülékek a belgyógyászati, urológiai, neurológiai, radiológiai osztályokra, illetve a Szentegyházi Egészségügyi Központba kerültek.

Most érkezett meg a kórházba az új mammográfiás készülék. Ez az 1 652 000 lejbe került utolsó generációs gép nemcsak sokkal pontosabb és gyorsabb vizsgálatot tesz lehetővé, hanem a beteg számára is kényelmesebb. Ez az eszköz képezi majd az alapját egy szenológiai központnak, amelyet modern ekográffal kiegészítve a melldaganatok teljeskörű diagnosztizálására fog létrehozni a kórház. A régi mammográf-készüléket Szentegyházára vitte át a kórház, ott fog működni.

„Az orvosi imagisztika területén beérni látszik a kórház fejlesztésére elindított tíz éves stratégiánk. Köszönet a kórház személyzetének, hogy ösztönzésünkre tudtak nagyot álmodni és végig tudták vinni ezeket a terveket. Az egyik legfontosabb célunk, hogy a megyéből ne kelljen kivizsgálásra, kezelésért máshová utazni, itthon kapják meg ezeket a térség lakói. Köszönöm az RMDSZ parlamenti csapatának, hogy az utóbbi két évben kormányzati pénzt is kaptunk ezekhez a fejlesztésekhez és reméljük, hogy segítségükkel ezt a következő években is tudjuk folytatni, hisz a terveink készen vannak és most már csak pénzt kell hozzárendelni ezekhez” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Tánczos Barna, az RMDSZ csíki szenátora azt mondta a sajtótájékoztatón, kétségtelen, hogy a csíkszeredai kórház fejlesztése egy sikertörténet és ez még akkor is kijelenthető, ha tudjuk, hogy még nem a folyamat végén, hanem a közepén tartunk. „Ez a közös munkának és összefogásnak az iskolapéldája. Itt van a kórház vezetése, amely mert álmodni, itt van a működtető megyei tanács, amelyik hozzáteszi az önrészt és az elmúlt években jött a jelentős bukaresti központi költségvetési támogatás is. (…) Bízom abban, hogy a szeredai kórház fejlesztése a következő években is prioritás tud lenni akár az Egészségügyi Minisztérium szintjén is” – fejtette ki a szenátor.

Korodi Attila, aki korábban képviselőként segítette a kórház fejlesztését, most Csíkszereda polgármestereként elmondta, Csíkszereda számára létfontosságú, hogy a megyei kórház teljes kapacitással és magas szintű orvosi ellátással tudjon működni.  „Ez a városfejlesztési céljainkat is egyértelműen szolgálja. Az itt zajló szakmai munka és az itt foglalkoztatott munkaközösség a városi életnek is mozgatórugója. Eltökéltek vagyunk, hogy a következőkben minden olyan fejlesztésnél, ahol szükség van a város partnerségére, ott leszünk a megyei önkormányzat mellett és amennyiben a parlamenti képviselet kéri, hogy az előterjesztésekben segítsünk, meg fogjuk tenni. Sem Csíkszereda, sem Hargita megye nem tud fejlődni akkor, ha a terveinkhez nincs hozzárendelve egy jó parlamenti munka” – emelte ki a polgármester.

Hajdu Gábor, az RMDSz képviselőjelöltje azt mondta el, a világjárvány körülményei közepette minden szem az egészségügyre irányul. „Hargita megye nem lehet sikeres, ha a megye lakossága nem kap színvonalas egészségügyi szolgáltatásokat. Ezt évekkel ezelőtt felismerte a kórház és a megyei tanács vezetősége és következetes munkával építette a megyei egészségügyi rendszert, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. Parlamenti csoportunk tagjaként egyik prioritásom lesz ezen fejlesztések további segítése, követése és az egészségügyi törvénykezés hatékonnyá tétele” – fogalmazta meg a képviselőjelölt.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.