Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A hozzátartozók hozzáférhetnek a kórházban elhunyt betegek egészségügyi feljegyzéseihez

A kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a 46/2003-as betegjogi törvény 24. cikkének kiegészítésére.

A jogszabály módosításának célja, hogy elősegítse a családtagok hozzáférését a beteg bizalmas adataihoz abban az esetben, ha eszméletlen állapotban, hozzátartozók nélkül jelent meg az egészségügyi intézményben, és a betegség a halálához vezetett. A diagnózisra, a gyógyszeres kezelésre, az elvégzett vizsgálatokra vonatkozó adatok az egészségügyi egység vezetőségéhez benyújtott kérelem alapján adhatók ki.

Az egészségügyi hatóságok e jóváhagyott jogi rendelkezéssel  kiegészítik a betegjoggal kapcsolatos jogi kereteket, abban az értelemben, hogy a hozzátartozók/örökösök/rokonok számára bizonyos mértékig megteremtik a lehetőséget, hogy a beteg halálát követően hozzáférjenek a beteg egészségügyi adataihoz, olyan helyzetben, amikor az elhunyt élete során nem fejezte ki ezzel ellentétes kívánságát, és azt írásban rögzítette.

Jelenleg a beteg állapotával, vizsgálati eredményeivel, diagnózisával, a betegség prognózisával, kezelésével, személyes adataival kapcsolatos minden információ bizalmas, még a halála után is. Ezen információkhoz csak abban az esetben lehet hozzáférni, ha a beteg kifejezett beleegyezését adta egészségügyi adatainak közléséhez.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.