Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Körülbelül 2000 polgár élvezheti a jobb életkörülményeket, miután néhány gyergyószentmiklósi és csíkszeredai tömbházat európai alapokból rehabilitálnak

Csíkszereda és Gyergyószentmiklós megyei jogú városok összesen több mint 40 millió lejben részesülnek 17 tömbház hőszigetelése érdekében, vissza nem térítendő európai forrásokból a REGIO Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében. Összességében Hargita megyében – amelyet Romániában leghidegebb térségeként ismernek el – a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség 14 olyan projekt megvalósítását koordinálja a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére, amelyek összértéke meghaladja a 32,5 millió eurót. E projektek révén több mint 75 társasházat rehabilitálnak, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely és Balánbánya több mint 5000 lakosa javára.

A két település polgármestere úgy becsülte, hogy a munkálatok 2022 október végéig befejeződnek Csíkszeredában és ugyanezen hónap végén, de 2023-ban Gyergyószentmiklóson. Összességében körülbelül 2000 polgár részesül közvetlenül e két projekt megvalósításából.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által kötött két legutóbbi projekt célja 17 magas energiafogyasztású társasház rehabilitációja, energiahatékonyságuk növelése, valamint ezen épületek fenntartási költségeinek csökkentése és a lakók életkörülményeinek javítása. E két projekt révén a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi energiafogyasztó tömbházaknál az éves elsődleges energia- fogyasztás több mint 40% -kal, a szennyező kibocsátások, különösen a CO2 mennyisége pedig csaknem 50% -kal csökken , az ehhez a sajtóanyaghoz csatolt műszaki adatlapok eredményeként.

A “Tömbházak termikus rehabilitációja az energiateljesítmény növelése érdekében, 9 háztömb a Hargita megyei Csíkszeredában” projekt összértéke 19 142 475,80 lej, ebből 9 959 997,50 lej (illetve 2,1 millió euró, azaz a támogatható érték 60% -a) a kérelmezett európai forrás, a különbséget az önkormányzat és a lakók hozzájárulása teszi ki.

A „Gyergyószentmiklósi tömbházak termikus rehabilitációja Dr. Fejér Dávid 7, Miron Cristea 8, Miron Cristea 9-11, Gyilkostó sugárút 5B, Bucin negyed 10,20,23,24,12- es tömbházak” projekt összértéke 11 333 754,01 lej, amelyből 6 024 908,76 lej (azaz több mint 1,26 millió euró, azaz a finanszírozási kérelem támogatható értékének 60% -a) a kért európai alapokat jelenti. A különbség az önkormányzat és a lakók hozzájárulása a projekt elszámolható és nem támogatható költségeihez.

Információforrás: regio-adrcentru.ro
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük