Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Zöld ajándék felajánlására szólítja fel a híveket a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

 

 

Közreadjuk a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség sajtóközleményét

Ferenc pápa számos megszólalásában, illetve Laudato si’ kezdetű enciklikájában is hangsúlyozta “az emberiség és környezete közötti szövetségre” irányuló viselkedésformákra való nevelést: „a műanyag és a papír használatának kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, csak annyit vásárolni, főzni, amennyit ésszerűen meg tudunk enni, a többi élőlénnyel való gondoskodó bánásmód, a tömegközlekedés vagy a közös járműhasználat gyakorlata, a faültetés, a felesleges világítás kikapcsolása…”

A Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület, a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékképen is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő Szentatyának. A Közbirtokosságok Szövetsége idén 122 ha területet erdősített összesen 646 000 csemetét ültetve el. Ezen útmutatásnak megfelelően úgy véljük, Ferenc pápa minden materiális ajándéknál nagyobbra értékeli, ha az Isten által teremtett világgal, és elsősorban saját környezetünk értékeivel felelősen, a jövő generációk érdekeit szem előtt tartva gazdálkodunk, ésha arra törekszünk, „hogy védelmezői legyünk a világnak, ne kifosztói, a szépség terjesztői legyünk, ne a szennyezésé és a pusztításé!” (Ferenc pápa: Ima Földünkért)

Ugyanakkor azt szeretnénk, ha minden egyházközség, plébánia a Szentatya érkezését megelőzően ültetne egy fenyőt vagy más fát az egyház vagy plébánia udvarába, vagy egy másik megfelelő helyre.

Tegyék ezt a Szentatya környezetvédelemről szóló tanítása fényében. Bátorítsuk a faültetésre összegyúlt híveket egy rövid prédikációval, vagy egy rövid felolvasással a Laudato si enciklikából, legyünk humánusabbak a teremtett világgal. Ez az elültetett fenyő emlékeztessen minket Ferenc pápa látogatására és tanítására.

Mindazon további közbirtokosságok, szervezetek, plébániák és más közületek, illetve fizikai személyek, akik szeretnének hasonló felajánlást tenni, megtehetik az ajandekfa@pontifex.ro e-mail címre írt levélben, a következő adatok felsorolásával:

  1. a felajánló (szervezet) neve;
  2. a beültetett terület nagysága vagy az elültetett csemeték száma;
  3. a kapcsolattartó személy neve;Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.