Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

“Regina Maria” Hőskultusz Országos Egyesülete – Hargita megyei tagozatának nézőpontja az úzvölgyi temető helyzetével kapcsolatban

 

 

A “Regina Maria” Hőskultusz Országos Egyesület – Hargita megyei tagozata aggodalommal figyeli, hogyan próbálják a különböző közéleti szereplők politikailag kamatoztatni az úzvölgyi temető ügyében hozott közigazgatási eljárásra vonatkozó bírósági döntést. Egyes közszereplők későbbi nyilvános megnyilvánulásainak, de ezeknek az online környezetben, bizonyos politikai érdekek támogatása irányába mesterségesen felerősített hatásainak semmi köze nincs a kiegyensúlyozottság, a tolerancia, és azok emlékének tiszteletben tartásához, akik a világháború csatáiban estek el, függetlenül attól, hogy milyen egyenruhát viseltek akkoriban.

Az ebben az összefüggésben felmerült köztéri retorika és az azt kísérő cselekmények valószínűleg nem az említett helyzet kiegyensúlyozott megközelítéséhez járulnak hozzá, hanem éppen ellenkezőleg, a feszültség és a félelem terét teremtik meg, amelyet a megfelelő időben a Romániával szemben barátságtalan erők felhasználnak, de arra is, hogy reakciókat váltsanak ki minden oldalról, amelyek alakulása bizonytalan lehet.

Nehéz elhinni, hogy a XXI. században valaki el tud képzelni egy akciót a román katonák keresztjeinek lerombolására az úzvölgyi temetőben, mert egy ilyen kezdeményezés elsősorban a kereszténység alapelvei ellen szól, de az ország összes lakosának szellemisége ellen is, etnikai hovatartozástól, társadalmi származástól, politikai irányultságtól stb. függetlenül, amelyet a tolerancia, az elfogadás és a felebaráti szeretet jellemez. Ilyen dolgokról beszélni nem tesz mást, mint újraéleszti az elfeledett retorikát, amely nem szolgálja ennek az országnak az általános javát és békéjét.

A “Regina Maria” Hőskultusz Országos Egyesület – Hargita megyei tagozata minden érintett erőt ésszerűségre és nyugalomra, kiegyensúlyozottságra és olyan megközelítésre szólít fel, amely elkerüli a helyzet szándékos eszkalációját, ami senkinek sem előnyös, csak azoknak az erőknek, amelyek nem akarnak békét, hanem feszültséget és megosztottságot.

Nyugodjanak békében az elesettek lelkei!

A “Regina Maria” Hőskultusz Országos Egyesület – Hargita megyei tagozatának elnöke

Dăbău Claudiu ezredes (r.)

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.