Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A vadászati alapot kezelő egyesületek szerint a civil szervezetek készítette tanulmányoknak nincs gyakorlati hasznavehetősége.

A szakemberek állítása szerint mivel a Környezetvédelmi Minisztérium elutasította a felszabadító rendelet kiadását elmúlt két medvevadászati idény, amely időszak alatt ezek egyedszáma ezerrel emelkedett országszinten.

A Vadászati Alapkezelő Egyesületek dokumentumot fogalmaztak meg, amelyben kérdéseket intéztek Gratiela Gavrilescu Környezetvédelmi miniszterhez:

„1. Az alap kezelői kötelesek-e még bármilyen tevékenységet folytatni ezeknek a fajoknak a menedzselésére, a ragadozók populációjának becslésére szolgáltatott adatokat is beleértve?

  1. Az alap kezelői kötelesek-e még „oltsuk, mert ég” módszerrel közbelépni emberek vagy az emberek javai ellen elkövetett medvetámadás esetén?
  2. Időszerű-e a szarvasfajok és vaddisznók kiegészítő táplálék értékének meghatározása és az erre vonatkozó kérvények benyújtása, amikor ezt a táplálékot szinte teljes egészében a medvék fogyasztják el?
  3. Melyek lennének a törvényes módszerek a nagytestű ragadozók eltávolítására a szarvasfajok és vaddisznók ellési helyétől, vagy az ezeknek szánt kiegészítő táplálék helyétől való eltávolítására?”

Ugyanakkor a vadászegyesületek, területtulajdonosok és állattartók szükségesnek tartják „az alább felsorolt nem kormányközeli szervezetek által összeállított tanulmányokat elemezni, amely tanulmányokat a LIFE és egyéb programok keretében finanszíroztak, hogy miként költötték el az erre a célra szánt közpénzt és az uniós támogatásokat. Ezeknek a tanulmányoknak a következtetései képezték a kormány döntésének alapját és vezettek a jelenlegi helyzethez. Számunkra, akik kezeljük az erdő- és vadászati alapot, ezeknek a millió eurókba kerülő tanulmányoknak nincs semmi gyakorlati használhatósága, nem járultak hozzá a nagytestű ragadozó fajok kezelésének javulásához. Nem tárják fel valós módon a romániai nagyvadak helyzetét. 10 éve amióta ezeket a tanulmányokat készítik, ezek a civil szervezetek nem jelentek meg egyetlen nagyvad populáció felmérésére meghirdetett közbeszerzési kiíráson sem. Ezek a civil szervezetek nem voltak jelen a terepen történő felméréseken, annak ellenére, hogy minden egyes alkalommal meg voltak híva ezekre és értesítve voltak.

Az érintett civil szervezetek a következők: WWF România, ACDB Vrancea, MILVUS és a Foundation Conservation Carpathia. A szóban forgó uniós alapokból támogatott projektek a LifeUrsus és a Wolflife.

Az első sorokban említett találkozón részt vevő szakemberek és hatóságok úgy vélik, hogy egy 60 példányban kiadott, a problémás medvékre és a kora őszi, 600 egyed befogására vonatkozó felszabadító rendelet normalizálná a helyzetet. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Grindeanu miniszterelnök elmondta, hogy a Lugos- Déva közti autópálya egy szakaszát nem tudják befejezni, mert bővítik a medvéknek szánt alagutat, egy medvementes zónában! Mivel az útszakasz a 4-es európai folyosó részét képezi és 108 millió lejnek megfelelő brüsszeli pénzből épül, az EB gyorsan megnövelte a támogatási alapot 220 millió lejre! Több mint duplájára! Az eurokraták és a nyugati állatvédő civil szervezetek, akik csak képen láttak medvét, nem hagyták magukat. Így van az, amikor egyesek száz évvel ezelőtt kiirtották a medvéiket, az utóbbi időben saját házaikban medvetámadás áldozataivá váló Hargita megyeiekre akarják erőltetni utópikus megoldásaikat.

A cikk tovább olvasható a  http://informatiahr.ro/studiile-ong-urilor-platite-cu-milioane-de-euro-nu-au-nici-o-aplicabilitate-practica-ele-nu-prezinta-situatia-reala-in-care-se-afla-carnivorele-mari-din-romania/ cím alatt.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.