Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A romániai medvetámadások az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elemzésében

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága ma három, a barnamedve romániai kezelésére vonatkozó petíciót tárgyalt. Vincze Loránt európai parlamenti képviselő ma, február 24-én, a Petíciós Bizottság előtt bemutatta a Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyei tanács képviselői által az Európai Parlament elé terjesztett dokumentumát.

Hangsúlyozta, hogy egyedülálló helyzetről van szó, amely egyedi megoldást igényel ezeknek a megyéknek. Az európai parlamenti képviselő úgy véli, hogy a problémában legfőbb felelőssége a Környezetvédelmi Minisztériumnak és a kormánynak van, akikre nyomást kell gyakorolni a megoldás megtalálásához.

“Nagyon világossá kell tennünk az Európai Parlament és az Európai Bizottság számára, hogy ez a helyzet sürgős megoldást igényel. A természet és a környezet védelméről szól, a medve védett faj, de húsevő állat, és ha nem tesznek semmit, akkor megnő a példányok száma, és millió eurós károkról beszélünk. A Bizottság azt mondja, hogy a kormánynak valamit tennie kell, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium intézkedjen. De ez nem történik meg. Néhány hete beszéltem a környezetvédelmi miniszterrel, Tánczos Barnával, és megígérte, hogy a minisztérium hamarosan elfogadja a nagyragadozók gazdálkodási tervét, amely miután megvalósult, megoldja ezt a problémát. Nyilvánvaló, hogy Romániának megvannak a jogi eszközei arra, hogy valódi stratégiát hozzon létre az emberek és a vagyon védelmére”- mutatott rá.

Valójában a petíciók aláírói azt akarják, hogy az európai fórumok nyomást gyakoroljanak a nemzeti hatóságokra a támadások megakadályozását, valamint a károk gyors és átlátható rendezését szolgáló konkrét intézkedések meghozatalára és végrehajtására.

 

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette a Hargita megyei helyzetet:

“Az állatvédelem nagyon fontos téma, és más megyékből való kollégákkal együtt foglalkozunk ezzel a témával. A medvepopuláció megyénkben 2100 állatot számlál, Romániában pedig 7000 medvét tartunk számon. Hargita megyében az elmúlt öt évben 1120 esetben támadott a medve háziállatokra, 54 embert kellett kórházba utalni, hét halálesetet okozó medvetámadás volt. A Környezetvédelmi Minisztérium csak a tény bekövetkezte után foglalkozik kártérítéssel. A Bizottság hangsúlyozta, hogy nincs tényleges kártérítés, nincsenek konkrét intézkedések, ezért jó megelőző intézkedésekre van szükségünk. Arra kérem az Európai Parlamentet, hogy szólítsa fel a kormányt, vegyen részt az emberek, az állatok és a vagyon védelmében “- mondta.

A nemzeti hatóságoknak lehetőségük van eltéréseket elfogadni az európai élőhely-irányelvektől anyagi és / vagy emberi károkozással kapcsolatban. A Petíciós Bizottság azt javasolta a Bizottságnak, hogy ellenőrizze a román kormány nagytestű állatokra, különösen a barnamedvére vonatkozó stratégiájának végrehajtását.

Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyék közös frontot alkottak a lakosság elleni medvetámadásokkal kapcsolatban, és arra kérték a bukaresti hatóságokat, hogy határozottan lépjenek közbe ebben a kérdésben. A négy megye ugyanakkor arra kérte az európai hatóságokat, hogy gyakoroljanak nyomást a román hatóságokra, hogy gyorsan kezeljék ezt a helyzetet.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.