Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A csíkszeredai „Márton Áron” Főgimnázium igazgatóját 23 év munka után és 2 hónappal a tanév vége előtt felmentették hivatalából! Kit zavart ennyire? Megérdeklődjük…

Elképzelhetetlen, ami a Hargita megyei oktatásban történik. A megye legtöbb oktatási intézményének élére történő vezetőik kinevezéséről szóló közismert vitákon túl mostanra rátértek az egyeseknek nem tetsző tanügyi káderek eltávolítására is, hogy helyükre más kedvenc személyeket tegyenek. Nem számít, hogy a kivégzettek értékes emberek, a helyükre hozott alkalmatlanokat pedig furcsa kritériumok alapján nevezik ki. Még a gyerekek érdeke sem számít. Csak egyesek érdeke számít, és olyan személyek vezetői pozícióba helyezése, akik közpénzek elsikkasztásában lehetnek cinkosok.

A napokban minden egyértelmű ok nélkül menesztették Varga Lászlót, a csíkszeredai „Márton Áron” Főgimnázium igazgatóját, a Hargita megyei oktatásra évtizedek óta megbecsülést hozó tanárt. Az ő szakmai felkészültségével kapcsolatban soha senkinek nem volt kifogása.

A „Márton Áron” Főgimnázium diákjainak és szüleiknek a kérésére, de azért is, hogy pontosan megtudjuk mi is történt, felkerestük a politikai támadás áldozatát, a szóban forgó igazgatót, aki a következőt nyilatkozta: „Megerősítem, hogy elbocsátottak a Hargita Megyei Tanfelügyelőség 2023. április 19- én keltezett fegyelmi határozatával a csíkszeredai „Márton Áron” Főgimnázium igazgatói beosztásából 2023. április 20- i hatállyal.

Úgy vélem, hogy ennek a döntésnek nincs érdemi összefüggése a „Márton Áron” Főgimnáziumban 23 éve végzett vezetői tevékenységemmel, és az oktatási rendszeren kívüli, hazánk oktatási elveitől, előírásaitól és értékrendjétől idegen okokon alapul.

Ezzel a határozattal szemben éltem a hatályos jogszabályi normák által biztosított fellebbezési joggal, fellebbezést nyújtottam be és várom a meghozandó határozatot.

Ezt követően szilárd meggyőződésem, hogy 2023. június 2-tól a „Márton Áron” Főgimnázium valamennyi dolgozójának és diákjának is joga van a 2023. június 2-i szabadnap igénybevételére, azáltal, hogy alkalmazza – iskolaegységünk szintjén is – 1555/2022.12.28-as kormányhatározat és a Tanügyminisztérium 01/SI/03.01.2023-as átirat előírásait, amelyek megállapítják, hogy 2023 január 23, június 2, és augusztus 14 munkaszüneti napok a romániai intézmények számára.”

Szorosan nyomon fogjuk követni ezt az esetet, főleg, hogy láttuk, hogy a Hargita megyei magyar nyelvű sajtó kerüli a témát. Reméljük, hogy az állami intézmények is velünk követik ezt a témát, különösen a korrupcióval foglalkozók, mert úgy tűnik, ezek az intézmények szundikálnak Hargita megyében.

Folytatjuk…

Iosub Robert
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.