Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Figyelem a száraznövényzet égetésekor!

 

Az elmúlt napok magas hőmérsékleteinek tulajdoníthatóan megjelentek az első „szezonális” tüzek is, tájékoztat a Hargita megyei készenléti felügyelőség. A száraz növényzet égetése a mezőn, legelőkön és mezőgazdasági területeken, az erdők közelében, főleg szeles időben, a legsúlyosabb következményekkel járó tüzet okozhat. A nyílt tűz használata a területtisztításhoz, szeles körülmények között és a kötelező védőintézkedések betartása nélkül meghatározó tényező a tüzek terjedésének fenntartásában és előmozdításában, amely gyakran befolyásolja a szomszédok lakóhelyét, az erdőalapot vagy a környezetet.

Csupán ezen a hétvégén a katonai és polgári tűzoltók együttesen 11 ellenőrizetlen tüzet oltottak el, amely 25 hektár száraz növényzetet, két köbméter fát és 40 méter kerítést érintett.

Sok esetben fennállt a veszély, hogy az erdőtüzek az erdőre vagy a háztartásokra terjednek, a gyors beavatkozás korlátozta a tűz tovaterjedését, jelentősen csökkentve ezáltal a károkat. A száraz növényzet, tarló és bozótos kigyulladásának oka legtöbbször a nyílt láng nem megfelelő használata. Az ilyenkor alkalmazandó tűzvédelmi előírások be nem tartása komoly következményekkel járhat a közösségekre nézve, emberéleteket követelhet, jelentős anyagi károkat okoz és károsítja a környezetet. Ezért nagyon fontos a tűzvédelmi intézkedések ismerete, ezek szigorú betartása, ami egyébként minden polgár morális és polgári kötelessége, ugyanakkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a baj megelőzésére.

A tarlóégetésre vonatkozó szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. Kivételt képeznek az engedély kiváltása alól a polgári háztartások. A szabályok áthágásáért 1000- 2500 lej közötti pénzbírság róható ki.

A kellemetlen következmények elkerülése végett a tűzoltók az alábbi megelőző intézkedések betartását javasolják:

  • Tilos a nyílt láng használata szeles időben, gyúlékony anyagok közelében
  • Az égetésnek erre kialakított helyen kell történnie, a tűz továbbterjedését megakadályozó óvintézkedések betartásával
  • A tüzet állandó jelleggel felügyelet alatt kell tartani, a parazsat eloltani a tevékenység végeztével
  • A tűz azonnali eloltásához szükséges anyagok és eszközök készenlétben tartása (víztartály, vödrök, lapátok, kapa, csákány)
  • a felnőttek felelősségtudatának felkeltése a gyermekek tűzzel való játékát, és gyújtáshoz szükséges eszközökhöz való hozzáférését illetően (gyufa, gyújtó, gyertya, gázlámpa, stb.)

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.