Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Figyeljünk az elektromos hálózatra! Két elektromos jellegű tűzeset az utóbbi 24 órában

 

Az elmúlt 24 órában két tüzet oltottak el a Hargita megyei katonai tűzoltók, amelyek valószínű oka hibás vagy rögtönzött elektromos vezetékek által okozott rövidzárlat volt.

Tegnap este a maroshévízi tűzoltóegység intézkedett egy maroshévízi házban keletkezett tűz felkutatása és eloltása érdekében. Amikor a személyzet a helyszínre érkezett, a tűz hevesen lángolt, mintegy 60 négyzetméteren kiterjedt. A tűzoltók két tűzoltóautót használtak a lángok oltására, két órán keresztül. A tűzben elégett a ház tetőzete, egyik szoba mennyezete, megrongálódtak a házban levő javak. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Egy másik elektromos tűz keletkezett ma reggel, március 3-án Székelykeresztúron, a Szécsi András utcában, egy ipari raktárban. Riasztották a székelyudvarhelyi katonai tűzoltókat, valamint a székelykeresztúri önkéntes tűzoltókat, akik a helyszínen megállapították, hogy a lángok a tetőzetet kebelezték be, mintegy 200 négyzetméteren. Négy tűzoltóautóval folyt a tűz oltása, jelentős értékű anyagi javakat sikerült megmenteni. A tűz valószínű oka egy nem megfelelően szigetelt, vagy sérült elektromos kábel által okozott rövidzárlat.

Az elektromos tüzek az alábbi intézkedések betartásával megelőzhetők:

✔ végezze el az elektromos berendezések időszakos ellenőrzését;

✔ ne használjon rögtönzött elektromos berendezéseket;

✔ áramfogyasztók hozzáadásakor ügyeljen arra, hogy a meglévő hálózat át tudja venni a többletfogyasztást;

✔ rendszeres időközönként ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozókábeleit, és cserélje ki azokat, ha elhasználódtak;

✔ ne használjon laza aljzatokat vagy kapcsolókat;

✔ ne terhelje túl a konnektort, mert egyes tüzek az áramforrás túlzott igénybevétele miatt keletkeznek;

✔ szerelje fel a biztosítéktáblát megfelelő méretű biztosítékokkal.

A SMURD egységek személyzete 4 esetben nyújtott egészségügyi elsősegélyt.

A Hargita megyei megmentők a nehéz helyzetbe került polgárok kéréseire való gyors beavatkozás érdekében továbbra is készenlétben vannak.

Éjszaka ajánlott felkapcsolni a lámpát a jármű belsejében, hogy a mentők könnyebben megtalálják.

A vészhelyzetben tanúsítandó viselkedésről információk a https://fiipregatit.ro platformon találhatók.

  • Információs és Közkapcsolati OsztályVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.