Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Figyeljünk a nyílt tűz használatára! A száraz növényzeti tűz veszélyezteti az életet, az anyagi javakat és a környezetet

 

A hétvégén a Hargita megyei tűzoltók 33 sürgősségi esetet kezeltek. Ezek nagy része elsősegélynyújtás volt, a SMURD csapatok 27 személynek nyújtottak elsősegélyt.

Az elmúlt három napban megyénk szintjén Csíkszeredában (4) és Patakfalván (Felsőboldogfalva község) öt vegetációtüzet regisztráltak, amelyek összesen csaknem 8 hektár területet érintettek. Két esetben fennállt a veszélye annak, hogy a lángok átterjednek a közeli erdőre vagy a lakosság háza tájára. A tűzoltók azonnali beavatkozása jelentősen korlátozta a lángok terjedését és jelentős károk keletkezését.

Illusztráció

Ezeket a száraz növényzeti, tarló- és növényi hulladék-tüzeket a nyílt láng nem megfelelő használata okozza. A száraz növényzet, tarló és növényi törmelék elégetésére vonatkozó különleges intézkedések be nem tartása súlyos következményekkel járhat a közösség számára életveszélyt is jelenthet, jelentős anyagi kár és környezetkárosodás keletkezik. Ezért ezen intézkedések ismerete és szigorú betartása a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ugyanakkor minden állampolgár erkölcsi és állampolgári kötelessége.

Az esetleges események elkerülése végett, amelyeknek ön is részese lehet, tájékoztatjuk Önt a vegetáció tűz megelőzésével kapcsolatos szabályokról és intézkedésekről:

  • A nyílt tűz használata tűzveszélyes helyeken és szeles időben tilos;
  • A növényi hulladék, a szemét, a hulladék és más éghető anyagok elégetése speciálisan elrendezett helyeken vagy előkészített helyen történik, megtéve a szükséges intézkedéseket a tűz terjedésének megakadályozására a környéken, biztosítva az égés állandó felügyeletét és a parázs eloltását a tevékenység befejezését követően;
  • A tarló égetése csak a tűz terjedésének megakadályozása érdekében szükséges intézkedések megtétele után történik, biztosítva az égés állandó felügyeletét;
  • A robbanásveszélyes helyektől 40 m-nél kevesebb távolságra nyílt tűz használata nem megengedett: éghető gázok és folyadékok, gyúlékony gőzök, robbanóanyagok stb., Illetve 10 méternél közelebb olyan gyúlékony anyagoktól, mint: fa, papír, textíliák, kátránypapír, bitumen, olaj stb., megfelelő intézkedések felügyelete és biztosítása nélkül.

A föld égetéssel történő tisztítása érdekében az állampolgároknak kötelességük az illetékes hatóságoktól a következő dokumentumokat kérni és beszerezni:

– a városházáról tűzvédelmi munkaengedély;

– a Környezetvédelmi Ügynökségtől jóváhagyás.

Ellenkező esetben a polgárok (földtulajdonosok) 1.000- 2.500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók.

E kötelezettség alól mentes a száraz növényzet és a növényi törmelék égetése a háztartásokban, de ott is az általános tűzvédelmi intézkedések szigorú betartásával.

A hétvége leforgása alatt három esetben küldtek Ro-Alert figyelmeztetést medve jelenléte miatt Maroshévíz és Tusnádfürdő lakóinak.

A megye katonai tűzoltói folyamatosan készenlétben vannak beavatkozni a bajbajutott polgárok kérésére.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.