Au fost finalizate studiile făcute pentru îmbunătățirea calității apei Lacului Sfânta Ana

0

Articol disponibil în: Română

 

În data de 23 decembrie, prin intermediul unei expuneri online, au fost prezentate rezultatele celor două studii contractate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Turistică „Ciomad-Balvanyos” și finanțate de Consiliului Județean Harghita, în vederea găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității apei Lacului Sfânta Ana.

https://fb.watch/2y-cBBIPuI/

 „Numărul mare de participanți ne arată importanța acestui subiect deosebit. Suntem parteneri în acest demers, deoarece tot ceea ce înseamnă valori naturale trebuie păstrate și dezvoltate în mod sustenabil. Vom sprijini toate acțiunile științifice și vom căuta cele mai bune soluții pentru natură. ADI „Ciomad-Balvanyos” a fost inclusă într-un program guvernamental, așadar va putea beneficia de fonduri UE” a declarat Borboly Csaba, în deschiderea prezentării.

Cele două studii realizate fac referire la evaluarea stării ecologice actuale a Lacului Sfânta Ana, sub îndrumarea domnului dr. Máthé István, biolog și profesor asociat la Universitatea Sapienția și la elaborarea metodologiilor științifice pentru inventarierea, cartarea și evaluarea stării populației de caras (Carassius gibelio), de acest studiu fiind responsabil biologul Imecs István.

 Studiile efective au început în anul 2012, am realizat cel puțin 55 de  vizite la lac pentru a efectua măsurătorile necesare legate de : temperatura apei, conductivitatea electrică, nivelul ph-ului, conținutul de oxigen dizolvat, transparența apei sau  adâncimea Secchi. În laborator am realizat o serie de măsurători referitoare la concentrația de clorofilă, conținutul de alge, nivelul de azot și fosfor din apă, analize chimice și studii bacteriologice. Cum am putut observa, în anul 2010, lacul avea o culoare gri-albăstruie, începând cu anul 2017 fiind vizibilă schimbarea culorii în verde. La baza acestei schimbări de culoare stă înmulțirea populației de alge, în perioada 1941-2016 fiind preponderentă o algă numită Peridinium inconspicuum, din anul 2018 făcându-și apariția o algă verde –Cosmocladium. În prezent în apa lacului au fost detectate patru specii de alge” a explicat dr. Máthé István.

Scăderea transparenței apei, un alt parametru important, a fost măsurată cu un disc Secchi, în acest moment apa având o transparență de sub 2 m, ceea ce denotă o înmulțire semnificativă a algelor. În urma analizării parametrilor, Lacul Sfânta Ana este situat în zona eutrof-hipertrof, rezultând o degradare cu două categorii în ultimii zece ani, a mai ținut să precizeze  biologul cercetător.

O altă problematică a lacului o constituie apariția în anul 2010 a populației de caras argintiu și înmulțirea acesteia. Carasul este un pește invaziv care consumă zooplanctonii, cei care asigură echilibrul algelor din apa lacului.

Astfel, o concluzie cheie  este aceea că înmulțirea algelor este determinată de apariția acestor pești.

Metodologia elaborată de ihtiologul, Imecs Istvan  se referă astfel la scăderea populației de caras argintiu astfel „ Vom efectua o evaluare a biomasei carasului argintiu cu radar și vom afla distribuția pe mărimi. Această specie trebuie cartată pentru a afla la a câta generație se află, și vom realiza acest lucru prin mostre de solzi care indică vârsta și generația. Pentru a colecta carașii din apa lacului vom utiliza năvoade pe care le vom monta lângă mal. În paralel vom monta și niște capcane cu un instrument tradițional de pescuit, vârșa. Un colț al lacului va fi izolat și peștii vor fi direcționați electronic spre vârșe, a precizat acesta.

Situația Lacului Sfânta Ana este deosebită și de aceea trebuie făcute o serie de încercări și stabilită metoda cea mai eficientă care să nu afecteze nici valorile naturale și nici caracterul turistic al zonei.

Concluzia acestei reuniuni a fost că metodele și procedurile aplicate trebuie utilizate pe termen lung, doar așa putând beneficia de rezultate remarcabile.

Referitor la acest subiect puteți lectura aici:

http://judetulharghita.ro/stiri/au-inceput-activitatile-pentru-imbunatatirea-calitatii-apei-lacului-sfanta-ana.html

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy