Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Azonosították a dél-afrikai törzzsel fertőzött első eseteket Romániában

A MedLife azonosította a dél-afrikai törzzsel való első fertőzést Romániában. „Úgy tűnik, hogy a brit törzs már dominál az országban. Valószínűleg az esetek száma tovább növekszik.”

  • A Romániában jóváhagyott vakcinákra kevésbé érzékeny dél-afrikai törzset először a MedLife szakemberei mutatták ki Romániában.
  • A véletlenszerűen elemzett 93 tételből kettőben a dél-afrikai és 72-ben a brit törzs található.
  • A MedLife által szekventált mintákban, Románia területén 77% -ban, a vizsgált csoportok prevalenciája a brit törzs tekintetében 12% -ról 77% -ra alakult, kevesebb, mint 2 hónap alatt.
  • A közelmúltban a fertőzés arányának folyamatos növekedése és az intenzív osztályokra felvett betegek száma erősíti azt a tényt, hogy a Nagy-Britanniából származó törzs dominánssá vált az országban.
  • Az oltás és a biztonsági intézkedések – maszk viselése, kézhigiéné és társadalmi távolság – továbbra is elengedhetetlenek a járvány 3. hullámának csökkentéséhez.
  • A MedLife Group kutatási részlege eddig összesen 151 brit törzzsel és 2 dél-afrikai törzzsel fertőzött esetet azonosított összesen közel 600 elemzett mintából.
  • A bejelentett brit törzzsel fertőzöttek száma elérte a 272-őt Romániában, ebből nem kevesebb, mint 151-et azonosítottak a MedLife szakemberei, a többit az állami intézmények fedezték fel.

WHO: A dél-afrikai törzs ugyanolyan fertőző, mint a Nagy Britanniából származó törzs

Az Egészségügyi Világszervezet képviselői szerint a dél-afrikai törzsre jellemző a megnövekedett fertőzőképesség, akárcsak az Egyesült Királyságban előforduló törzsre, de nincs adat arra vonatkozóan, hogy ez a vírus egyéb mutációinál súlyosabb eseteket okozna. A szakemberek azt is kifejtik, hogy egyelőre nem nőtt a halálozási arány az új törzs miatt, de ez nagy hatással van a vírus könnyebb terjedésére.

A B.1.351 változatot először december közepén azonosították Dél-Afrikában, és eddig csaknem 50 országban fedezték fel.

A vakcinák hatékonysága a dél-afrikai mutáció ellen

Bár szó esett a vakcinák korlátozott hatékonyságáról a dél-afrikai mutáció ellen, a szakértők rámutatnak, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy bizonyos vakcinák hatástalanságát jelezzék az új koronavírus törzsekkel (brit, brazil, dél-afrikai) kapcsolatban. Ezenkívül egy Dél-Afrikában végzett tanulmány azt mutatja, hogy bár az AstraZeneca vakcina hatékonysága alacsonyabb ezzel a mutációval szemben, az elemzett mintában senki sem került kritikus állapotba a SARS-CoV-2 fertőzés után, és nem is halt meg. Egy amerikai vizsgálat eredményei azt is mutatják, hogy ez a mutáció nem veszélyezteti a vírus elleni vakcina semlegesítő aktivitását.

Az oltás és a védelmi intézkedések továbbra is elengedhetetlenek a későbbi járványhullámok hatásainak csökkentése érdekében.

Az oltással vagy a SARS-CoV-2 vírussal történő fertőzésen keresztüli tömeges immunizálásig a közegészségügyi szakemberek az oltást és a védelmi intézkedéseket tartják a legfontosabb fegyverként a világjárvány elleni küzdelemben.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.