Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Augusztusban folytatódnak a látványos égi jelenségek

 

Általában augusztus hónapban jelenik meg a Perseidák nevű meteorraj, amelyet a nyári szünidő és pihenőszabadságok miatt többen ismernek, ilyenkor több időt töltve a szabadban.

A csillaghullás jelensége széles körben ismert. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. Az atmoszférában elégő kozmikus por a meteorid, a néha a Földre eső kő a meteorit. Ezek a porrészecskék a Swift-Tuttle üstökösből származnak, amely mikor elmegy a Nap mellett, szublimál és a megfagyott magba záródott kozmikus por az űrbe kerül.

Minden meteorrajnak megvan a maximális aktivitási ideje, ez a Perseidák esetében augusztus 17- 24 közéesik. a csillaghullás tetőzésének időszaka augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka, romániai idő szerint. Mivel akkor nálunk nappal van nem lesz látható a tetőzés, de a maximum emelkedése és hanyatlása augusztus 11/12, illetve 12/13 éjszakáján megfigyelhető.

A legjobb, ha éjfél és hajnali 5 óra között nézünk az ég felé, ekkor látszanak ugyanis a legjobban a semmibe tűnő egykori meteorok.

Sajnos a Hold pár nappal a telihold fázisát követő állapotban van, 23 órakor kel fel. a holdfény kissé rontja a megfigyelést, de így is láthatunk több hullócsillagot óránként.

A legjobb megfigyelőhely falun vagy hegyvidéken van, ahol idegen fényforrások nem rontják a csillagnézést. A természetben 100 hulló csillagot is láthatunk óránként, míg városból 10-20-at.

A csillaghullás megfigyeléséhez nincs szükség különösebb csillagvizsgáló eszközre, megteszi egy hálózsák, amelyen elnyújtózhatunk és némi meleg öltözék, mert az augusztusi éjszakák már hűvösek. Legalább egy órán át kell figyelni az eget, hogy minél több meteoritot láthassunk. Minél többet figyeljük az eget, annál több hullócsillagot láthatunk. persze tartsunk szünetet is a zsibbadás ellen.

 

Forrás: astro-urseanu.ro

Forrás: ZPN

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük