Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Bukaresti Szállítási Társaság (BSzT) használt emeletes buszokat vásárolt egy Hargita megyei cégtől 71.300 euróért, amit Svédországban 24.820 euróért árultak. Szabálytalanságokra derült fény

 

A BSzT egy kőfeldolgozással foglalkozó Hargita megyei cégtől vásárolt hat darab emeletes buszt, darabonként 71.300 euróért, amelyeket valójában Svédországban vásároltak darabonként 24.820 euróért – írta nemrég a G4media.

Fotó: G4Media

 

Egy olyan Hargita megyei cégtől vásárolták, amelynek nincs hagyománya az autóértékesítés területén, amely “díszkő és építési kő kitermelésével, mészkő, gipsz, kréta és pala kitermelésével” foglalkozik – Trandestrade Kft. A jurnalul.ro szerint a társaság a Hargita megyei Farkaslakáról származó Demény Attila magánszemély, valamint a magyarországi vecsési székhelyű Demény Silver – Andezit Kft. tulajdonában van.

A G4media azt állítja, hogy a közelmúltban ugyanazokat a buszokat, azonos színben és műszaki jellemzőkkel közvetlenül Svédországból lehetett megvásárolni egy autóértékesítési weboldalon, darabonként 24 820 euróért, vagyis a BSzT által kínált árnál csaknem háromszor olcsóbban.

Nem sokkal azután, hogy a BSzT megvásárolta a buszokat a Hargita megyei cégtől, a hirdetéseket törölték.

A BSzT G4Media.ro-nak adott válaszában elmondta, hogy a vásárlási eljárás a jogszabályoknak megfelelően indult, a megajánlott ár a vételár becsült értékén belül van, és “a dokumentáción keresztül nem kértek vételárat a gyártótól”.

A szállítási vállalat ugyanakkor előszeretettel emlegeti, hogy “elemezte a fuvarozók által közzétett ajánlatokat az emeletes autóbuszok esetleges értékesítésére vonatkozóan, és egyetlen svédországi cégtől sem azonosított ezzel kapcsolatos értékesítési bejelentést”.

A BSzT alkalmazottaiban kérdőjelek merültek fel. „Fel vagyunk háborodva ezeknek a buszoknak a felszereltségi hiányosságai és a koruk miatt is. Nincs magyarázatunk arra, hogy miért nem pályáztak forrásokra, és miért nem vásároltak újat és minőségit. A beszerzési kiírást megnyerő cég Hargita megyei, részvényese egy magyarországi cég, amely kőtermékek értékesítésével foglalkozik. Jogosak a kérdőjelek a beszerzés kapcsán”, nyilatkozta a G4media-nak névtelenül egy alkalmazott.

A Hat emeletes busz átvétele után készült hivatalos dokumentumokból kiderülnek a következő hiányosságok:

–klímaberendezések hiánya

– nem működő fűtés

– repedt vagy hiányzó ablakok

– nem záródó ajtók

– nem megfelelő gumiabroncsok

– átfestendő elemek

– a tűzoltó készülék hiánya

– vontatáshoz szükséges kapcsolószerkezetek hiánya

– szakadt linóleum

– lehúzható tető siralmas állapotban stb.

Ez csak néhány hiányosság, amelyet az átvevő bizottság tagjai találtak – derül ki a G4Media birtokába került dokumentumból.

„A specifikáció kötelező feltételeket és felszerelést tartalmazott, amelyek az átvételnél teljesen hiányzónak bizonyultak. Súlyos törvénytelenségeket állapítottak meg a nyári személyszállításhoz elengedhetetlenül szükséges berendezések hiánya miatt, amelyek közül a légkondicionálást említettük. Van még ez a kővel és kőtermékekkel foglalkozó hargitai cég, amely először szállít buszokat. Az incidens miatt a Bukaresti Szállítási Társaság igazgatója turisztikai vendégházat építtetett Hargita megyében” – mondta a BSzT egyik munkatársa névtelenül a G4Media.ro-nak.

Az AGERPRES szerint a Bukaresti Szállítási Vállalat (STB) vezérigazgatója, Adrian Criţ kedden azt mondta, hogy a cég nem vette át a használt emeletes buszokat, mert nem feleltek meg a feltételeknek.

A pontosítások a Fővárosi Tanács ülésén hangzottak el, Aurelian Bădulescu (PSD) tanácsos kérdésére.

„De azokkal az ócskaságokkal amiket Hargita megyéből vettetek mit csináltatok? Mert láttam, hogy a szindikátus is (…) leócsárolta, mindenféle képeket küldtek. Miért vásároltátok azokat a velem egyidős emeletes buszokat?”- kérdezte Bădulescu.

“Azokat a buszokat nem vettük át, mert nem feleltek meg a követelményeknek” – mondta Criţ.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.