Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az építési engedélyek kiadása sokkal gyorsabban és kevesebb bürokráciával történik majd

 

Románia kormánya a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium javaslatára március 29-i ülésén elfogadta a területrendezési törvénykönyv tervezetet, amelynek köszönhetően az építési engedélyek kiadása gyorsabban és kevesebb bürokráciával történik.

A ma akár gyakorlatilag egy évbe is beletelő kiadási terminus 65 napra csökken.

Cseke Attila miniszter szerint ez az elmúlt 20 év legfontosabb építőipari jogszabálya, amely ésszerűsíti és egyszerűsíti az engedélyezési és ellenőrzési folyamatokat a településrendezés, telekalakítás és építések terén.

A törvénykönyvön keresztül javasolják az Országos Épületnyilvántartás létrehozását is, egy olyan informatikai rendszert, amely finanszírozástól függetlenül – állami vagy magán – minden engedélyezett építkezés adatait tartalmazza majd, beleértve az épületek szeizmikus kockázatára vonatkozó adatokat is.

A jogszabálytervezet továbbá azt is lehetővé teszi, hogy vidéken földszintes egyszerű, legtöbb 150 négyzetméteres családiház építhető építkezési engedély nélkül. Egy, a szakhatóságok által kibocsátott, vagy egy engedélyezett tervező által elkészített építkezési terv alapján építkezni lehet, az önkormányzatot értesíteni kell. Az előírás vonatkozik a nyári konyhák építésére is, illetve garázst, filagóriát építhetünk az udvarra építkezési engedély nélkül. A tömbházlakások erkélyeit szintén engedély nélkül be lehet üvegezni.

Az építési engedély nélküli munkák visszaszorítása érdekében rendszeresítési engedélyt vezetnek be, amely megköveteli, hogy az építés megfeleljen az összes vonatkozó előírásnak, valamint a dokumentáció megfelelő jóváhagyását. Emellett a rendszeresítési eljárást a jelenleginél tízszer magasabb díjszabás terheli, ami a helyi költségvetés számára jelentős előnyhöz vezet.

Az építőipari piac ellenőrizhető minőségének biztosítása érdekében az építőipari vállalkozásokat minősítik, és azok, akik nem igazolják, hogy megfelelnek a szükséges műszaki és adminisztratív követelményeknek, nem vehetnek részt azokon a pályázatokon, amelyekben nem rendelkeznek minősítéssel. Például az a cég, amely nem rendelkezik a szükséges szakemberekkel az egészségügyi munkák tanúsításához, nem vehet részt kórházépítési vagy –felújítási pályázatokon – mondta a fejlesztési miniszter.

A nagybefektetők továbbá csak úgy építhetnek (500 lakásnál nagyobb) tömbházlakásokat és lakónegyedeket, ha nagyobb adót fizetnek. A többletadót az önkormányzat közösségi infrastruktúrára költheti: utakat, biciklisávot, buszmegállót és közvilágítást létesít, közüzemesít. „Így nem lesznek többé egész városrészefk kaotikusan felépülve, épület- és útinfrastruktúra nélkül, orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák és iskolák nélkül, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges és kiegyensúlyozott élethez, és a szülőknek sem kell több kilométert utazniuk, hogy gyermekeiket oktatási intézménybe vigyék” – hangsúlyozta Cseke Attila.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.