Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Azonnali megoldások a gyimesi árvízkárok elhárítására

A Gyimesközéplok községhez tartozó Bükkhavaspatakán tartott terepszemlét Hargita Megye Tanácsának elnöke és alelnöke, Borboly Csaba és Bíró Barna Botond, Becze István megyei tanácsos és Szabó Barna megyemenedzser, valamint munkatársaik augusztus 31-én, szerdán délután megtekintve az előző napi áradások okozta károkat. Helyi vállalkozók gépeikkel próbálják járhatóvá tenni a 127A és a 127B jelzésű megyei út megrongálódott szakaszait, megpróbálva eltakarítani a víz hordalékát. Egy frissen kövezett szakaszt – amelyet holnap adtak volna át – teljesen elmosott a megáradt Bükkhavas pataka. A helyszínen tűzoltók és villanyszerelők dolgoznak a károk helyreállításán, a lakosok a kapujuk előtt felgyülemlett hordalékot takarítják el, az elmosott kishidakat próbálják helyrehozni. A hidak talapzatához szekérrel köveket szállítanak. Helybéliek elmondták, hogy több háztartás téli tűzifáját elvitte a víz, és jelenleg a hegyoldalon közlekednek szekérrel, mert az úton nem lehet.

A legsürgősebb egy póthíd elkészítése és a közlekedés mihamarabbi biztosítása legalább fél sávon. A megyei tanács munkatársai a sürgősségi esetek felügyelőségével (ISU) visszatérnek felmérni a károkat, hogy minél hamarabb meg lehessen hirdetni a közbeszerzést a munkálatokra. Emellett igyekeznek a nyári karbantartási programból elvégezni, amit lehet.

Borboly Csaba megyeelnök elmondta, hogy több helyen veszélyes közlekedni, mert az utat elmosta az árvíz, ezért a mai tanácsülésen át kell csoportosítani a forrásokat.

„Nem várhatunk Bukarestre, főleg hogy még a május–júniusi árvízkárok helyreállítására szánt összeget sem kaptuk meg. Továbbra is saját költségvetésből igyekszünk minél előbb megoldani a problémát. Így is legalább két hét, amíg sikerül járhatóvá tenni a megrongálódott szakaszokat. Ennek érdekében más programokról kell lemondanunk”-hangsúlyozta a helyszínen a megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsa a szerda esti soros ülésén összesen 220 ezer lejt különített el a Gyimesközéplok községi árvízkárokra: 70 ezer lejt a tartalékalapból, 150 ezer lejt átcsoportosítva. Tegnap óta dolgoznak a gépek, biztosítják a járhatóságot, hangzott el az ülésen.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.