Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Román Nemzeti Bank forgalomba hozza a 20 lejes bankjegyet

 

A Román Nemzeti Bank 2021. december 1-jétől 20 lej névértékű bankjegyet bocsát forgalomba. Az új bankjegyet 2021. november 26-án, pénteken 12:00 órakor sajtótájékoztatón mutatja be a nagyközönségnek, a jegybank elnöke Mugur Isărescu.

Ez az első forgalomba kerülő bankjegy, amelyen női személyiség látható: Ecaterina Teodoroiu. Ez válasz a jogos közérdekre, amely széleskörű támogatottságra talált a társadalom szintjén, és támogatja a nemek közötti egyenlőség megszilárdítását és a női személyiségek fontos szerepét a román történelemben és társadalomban.

A 20 lej névértékű bankjegy polimer hordozóra van nyomtatva, vegyes lapos/dombornyomás technikával, 136 x 77 mm méretű, túlnyomórészt olívazöld színű.

A hamisítás elleni védelem érdekében a bankjegy számos biztonsági elemet tartalmaz – egyesek a lakosság számára készültek, mások speciális berendezésekkel kimutathatók, és a bankrendszer dolgozói számára készültek. A bankjegy arculata mindezen biztonsági elemekkel együtt a november 26-i konferencián kerül bemutatásra.

A 20 lej névértékű bankjegy a Román Nemzeti Bank bukaresti, kolozsvári, konstancai, dolji, jászvásári és temesvárii regionális fiókjain keresztül kerül forgalomba a hitelintézeteknek / Államkincstárnak történő készpénzfizetés alkalmával.

Ezzel egy időben, 2021. december 1-től a Nemzeti Bank elindítja a Román Nemzeti Bank által 1881-ben kibocsátott első 20 lejes bankjegy polimerre másolt változatának kiadását numizmatikai körökben.

A replika megvásárlásával kapcsolatos információk a Román Nemzeti Bank honlapján találhatók.

 




Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.