Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Gyógyszerhamisítással vádolt férfi. Figyeljenek, mit vásárolnak online! A termékhatása hasonló volt a háztartási nátrium-hipoklorithoz

Illusztráció

Egy magyarországi férfit vád alá helyeztek, mert háztartási nátrium-hipoklorithoz hasonló terméket értékesített egy Romániában bejegyzett cégen keresztül, amely szerinte vírusellenes gyógyszer – közölte a Csongrád- Csanád Megyei Ügyészség szóvivője az MTI magyar hírügynökséggel.

Szanka Ferenc kijelentette, hogy az ügyészség gyógyszerhamisítás bűntettének elkövetésével vádolja a férfit.

A férfi 2017 augusztusában Romániában céget alapított többek között gyógyszeripari termékek gyártására. A vád szerint ezután létrehozott egy magyar nyelvű online áruházat, ahol ő volt a kapcsolattartó. Az oldalon a férfi asztali sóból, sósavból és citromsavból készített oldatot hirdetett, amely állítása szerint “48 órán belül eltávolítja a maláriát a szervezetből”, valamint az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat eltűnteti, a termék alkalmas más fertőzések és betegségek megelőzésére és kezelésére is.

Az alperes személyesen reklámozta a terméket a weboldalán és a közösségi média platformjain, videókon keresztül, amelyek bemutatták a termék hatásait és használatát. A terméket közvetlenül a csongrádi lakásában csomagolták, a vevők online fizettek. A weboldal törléséig, amelyre 2019 júliusában került sor, a férfi 1,2 millió forint (3330 euró) árbevételt könyvelt el.

Az ügy az ügyészséghez került, miután egy magánszemély jelentette az oldalt a Magyar Országos Közegészségügyi Igazgatóságnak, ahová a WHO felhívása is érkezett, és az országos főorvos feljelentést tett.

A WHO felhívása szerint 2010 óta ez a második alkalom, hogy ezt a terméket forgalomba hozzák, és számos országban mellékhatások jelentkeztek, így forgalomba hozatala veszélyt jelent a közegészségügyre. A Magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet panaszt is tett, amely rámutatott, hogy a termék hasonló hatású, mint a háztartási nátrium- hipoklorit.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük