Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az átalányalapú támogatás kedvezményezettjei kérhetik az AFIR-tól a szerződés felfüggesztését a Covid-19 járvány következményei miatt

A 6.1, 6.2, 6.3 és 19.2 alintézkedések kedvezményezettjei kérhetik a Vidékfejlesztési Finanszírozási Ügynökséget, hogy ismerje el a finanszírozási szerződés felfüggesztésének szükségességéhez vezető kivételes körülményeket.

A kérelmet dokumentumokkal kell igazolni, és csak akkor lehet benyújtani, ha a projekt által javasolt üzleti terv végrehajtásának időtartama nem hosszabbítható meg.

A 6.1 – Fiatal mezőgazdasági termelők telepítésének támogatása, 6.2 – Nem mezőgazdasági tevékenységek vidéki térségekben történő létrehozásának támogatása, 6.3 – Kisgazdaságok fejlesztésének támogatása és 19.2 – A megvalósítás támogatása a helyi fejlesztési stratégián belül- tevékenységek esetében az üzleti terv megvalósítható a támogatás odaítéléséről szóló határozat dátumától számított legtöbb 36-60 hónapig (az 1305/2013 / EU rendelet 19. cikkének (4) bekezdése szerint), a beruházások típusától függően.

“A szerződés felfüggesztésének lehetősége konkrét megközelítés, amely a járványkorlátozások által sújtott PNDR-kedvezményezettek támogatására szolgál. Teljes támogatást kaptunk a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, az Európai Bizottság pedig olyan pontosításokat közölt, amelyek lehetővé tették számunkra, hogy ezt a lehetőséget felajánlhassuk kedvezményezettjeinknek. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletének kiegészítése biztosítja az Ügynökség számára a szükséges eszközöket a riasztási állapot során bevezetett intézkedések okozta kivételes körülmények elemzéséhez, és adott esetben a szerződés vagy a finanszírozási döntés felfüggesztésének jóváhagyásához” – mondta Mihai Moraru, az AFIR vezérigazgatója.

A kedvezményezettek kérelme elküldhető online vagy benyújtható a vidéki beruházások finanszírozásával foglalkozó megyei hivatal (OJFIR) székhelyén, és csatolni kell hozzájuk a felfüggesztéshez vezető okokat igazoló dokumentumokat, és amelyek bizonyítják a finanszírozott tevékenység megvalósítása érdekében hozott intézkedéseket.

Ezek az igazoló dokumentumok adott esetben a hatóságok hivatalos döntései lehetnek a kedvezményezett tevékenységét érintő korlátozásokról – például az üzleti tervben javasolt tevékenység megszorításáról vagy az üzleti tervben javasolt tevékenység korlátozásáról, vagy összekapcsolt tevékenységekről, amelyektől függ az üzleti vállalkozásban javasolt tevékenység.

Egy másik típusú dokumentum lehet, amely kimutatja, hogy a kivételes helyzet miatt a tevékenység megszakadt – például a vállalkozók munkaerőhiánya vagy a berendezések / gépek szállításának késedelme, a hatóságok által kiállított dokumentumok megszerzésének képtelensége, a tevékenység felfüggesztése, otthoni elszigetelés, karantén.

A felfüggesztés megszűnésének időpontjában a finanszírozási szerződés folytatódik, a felek visszakerülnek a jogaikba, az érvényességi időtartam automatikusan meghosszabbodik a felfüggesztés időtartamával az EU 1303/2013-as, kiegészített és módosított szabályzatának 65. cikke (2) bekezdés a) alpont előírásai értelmében.

Ennek a lépésnek a jogalapja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 181/2020-as rendeletét kiegészítő 67/2021.03.22-i rendelete, amely az AFIR honlapján megtekinthető.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.