Bilanţul misiunilor din ultimul weekend al lunii aprilie

0

Articol disponibil în: Română

Foto cu caracter ilustrativ

Şi în acest weekend, pompierii militari harghiteni au fost la datorie pentru asigurarea răspunsului optim la solicitările venite din partea cetățenilor. Echipajele de salvatori au acționat, la nivel judeţean, pentru gestionarea unui număr de 31 de intervenții. Majoritatea dintre acestea au constat în  acordarea asistenței medicale de urgență ( 22 cazuri SMURD). Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 21 de persoane adulte şi doi copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a 18 diverse afecţiuni medicale, iar 5 intervenţii au fost în cazul unor traumatisme, asistate de echipajele SMURD. În afara acestor situații, pompierii au acționat și la 2 intervenții de deblocare/salvare persoane, precum şi pentru stingerea a 7 incendii, dintre care 6 arderi necontrolate, în localităţile Topliţa (zona Călimănel-Plai), Gheorgheni (zona vf. Mediaş), Tulgheş, Sărmaş, Topliţa şi Odorheiu Secuiesc, în urma acestora fiind afectată o suprafaţă totală de peste 15 ha de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploataţii forestiere şi 150 brazi din regenerare naturală.

O  misiune complexă, începută încă de joi, 23 aprilie, care a presupus efort susținut din partea pompierilor militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa,  a  avut loc în zona Călimănel–Plai, municipiul Topliţa.  Pe tot parcursul zilei de vineri, echipajele de stingere au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor la pădurea masivă şi plantaţia de molid din apropierea unei păşuni împădurite, ca urmare a unui incendiu de vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploatare forestieră, care se manifesta pe o suprafață de circa 12 ha.

În sprijinul pompierilor militari au intervenit şi 30 de angajaţi ai Ocolului Silvic Topliţa, 3 pompieri civili ai SVSU Topliţa, precum şi 15 membri ai Clubului Off Road Topliţa, care au efectuat misiuni de transport de apă asupra focarelor, cu cele 6 autoturisme de teren şi 6 rezervoare a câte 1000 l apă. Pentru limitarea propagării flăcărilor, s-a delimitat zona afectată de incendiu prin crearea unor fâşii, cu ajutorul unui buldoexcavator din cadrul Primăriei Topliţa şi a unui utilaj tip volă din cadrul Carierei de piatră Topliţa, iar echipele angrenate în misiunea de stingere, dificilă din cauza zonei greu accesibile și a vântului puternic, au reușit să lichideze flăcările în cursul serii de vineri.

Sâmbătă seara, 25 aprilie a.c., în jurul orei 18:00, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o autoutilitară, pe DN 13A. În cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Vlăhiţa, au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului cu două autospeciale de stingere. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta în partea din spate a autoutilitarei, unde erau depozitate scule electrice. Incendiul a fost localizat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la întregul autovehicul. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime, flăcările fiind lichidate, prompt, în limitele găsite. Incendiul a fost, cel mai probabil, cauzat de un acumulator electric defect.

Echipajele operative ale Inspectoratului Judeţean pentru Situații de Urgență Harghita rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy