Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Az év bombahíre Gyergyószentmiklós fűtés nélkül marad a hónap közepétől

Gyergyószentmiklós önkormányzata által látszólag szándékosan elveszített perek sorozata után a törvényszék úgy döntött, hogy a gyergyószentmiklósi tömbházakat távfűtéssel ellátó fűtésszolgáltató cég megszüntetheti tevékenységét 2016 december 12-vel kezdődően. Így a város tömházlakóinak nagy része fűtés nélkül maradna. Mi több az önkormányzatnak 27 millió eurót kártérítést kell fizetnie az E-star cégnek, az RMDSZ, na meg a magyarországi partnerek-akikről már cikkeztünk, cikkünk itt olvasható) kedvenc cégének.

FIGYELEM KATASZTRÓFAVÉDELMI SZOLGÁLAT, FIGYELEM HARGITA MEGYEI PREFEKTUSI HIVATAL! Jól megalapozottak a félelmek, hogy Gyergyószentmiklóson sürgősségi eseteknek leszünk tanúi, ugyanis az önkormányzat cége, amely átveheti a fűtésszolgáltatást egyáltalán nem rendelkezik semmiféle engedéllyel, sok időre lesz szüksége törvényes keretek közt megvalósítani tevékenységét, mely idő alatt a lakosság hidegben lesz kénytelen ülni. Az igazi katasztrófa akkor következik be, amikor a hidegtől kétségbeesett emberek egyszerre fogják az elektromos fűtőtesteket a villanyhálózatra kapcsolni, amely a legjobb esetben megomlik és a tömbházak villamos áram nélkül maradnak. A legrosszabb variáns az, hogy a túlterhelt elektromos hálózat egyes pontjai kigyulladnak, és tragédiák is bekövetkezhetnek. A gyergyószentmiklósi tömbházak elektromos hálózata, akárcsak a lakónegyedeket ellátó fővezeték nem képes eleget tenni egy ilyen hatalmas egyidejű fogyasztásnak, amely a lakosság elektromos fűtését biztosítaná. Ha a tömbházak elektromos áram nélkül maradnak és a villanyhálózat is megomlik máris egy vészhelyzet áll fenn.

A megyei vagy országos döntéshozó szervek beavatkozására van szükség annak érdekében, hogy elkerüljük egy rendkívüli helyzet kialakulását Gyergyószentmiklóson. A helyzet meghaladja a városi önkormányzat képességeit, amely túl elfoglalt a választásokkal, minthogy ezt az ügyet komolyan vegye. A városvezetés egyetlen gondja eltitkolni a történteket a választás utánig, hogy a jámbor polgárok csak menjenek szavazni, aztán majd meglátjuk…

Iosub Robert
4 comentarii la “Az év bombahíre Gyergyószentmiklós fűtés nélkül marad a hónap közepétől

 1. TG

  Un municipiu întreg din județul Harghita, Gheorgheni (situat la 3 km de Joseni, apreciat de meteorologi ca fiind “polul frigului” din România), va rămâne fără încălzire şi apă caldă în plină iarnă, începând cu 13 decembrie, ca urmare a afacerilor oneroase ale fostului primar, Mezei Janos, care, în urmă cu mai mulți ani, a încheiat un contract cu o firmă ungară, RFV (transformată ulterior în E-STAR pentru a acoperi matrapazlâcurile, şpăgile şi alte ilegalități), pentru furnizarea energiei termice în sistem centralizat.
  Contractul a fost catalogat ca secret, pentru ca locuitorii să nu poată lua la cunoştință despre condițiile prevăzute, primarul de atunci ridicându-şi cu şpaga primită, în timp record, o vilă somptuoasă la marginea oraşului, pe care, neputând-o justifica, a trecut-o pe numele părinților săi.
  Un lucru trist este acela că, deşi după mulți ani de aşteptare, Gheorgheniul a fost conectat la magistrala de gaze naturale (prin 2010, cred), populația nu s-a putut bucura de această facilitate, nefiind permisă racordarea locuințelor la sistemul de gaze naturale, întrucât, logic, ar fi renunțat la sistemul centralizat de încălzire (unde prețul gigacaloriei includea şpăgile primite de Mezei şi acoliții săi, plus alte sume ce aveau utilitate în campaniile electorale), în favoarea centralelor de apartament. De altfel, cu sprijinul consilierilor locali fideli intereselor sale, Mezei Janos s-a asigurat de acest lucru prin emiterea unor hotărâri ale consiliului local abuzive, astfel încât populația să rămână, în bloc, conectată la sistemul centralizat.
  Practic, într-un oraş ca Gheorgheniul, unde încălzirea se furnizează apoximativ 7-8 luni pe an (garantat începând cu octombrie şi până la sfârşitul lunii aprilie), încălzirea centralizată reprezintă “afacerea” cea mai profitabilă pentru cei interesați de sifonarea unor bănuți, iar acest lucru nu este atât de bătător la ochi, principalul prejudiciat fiind locuitorul din Gheorgheni, dar şi statul care alocă subvenții.
  Întrucât şpaga primită de fostul primar trebuia recuperată de firma ungară din buzunarele cetățenilor, reprezentanții E-Star au cerut adoptarea unei HCL prin care sa se aprobe creşterea prețului gigacaloriei. Ghinion!!! Primarul s-a schimbat între timp, la fel şi o parte dintre consilieri, iar acum ar fi greu de justificat o creştere a prețului, cu atât mai mult cu cât, de-a lungul ultimilor ani, s-au tocat zeci de miliarde de lei pentru modernizarea infrastructurii (centrale cu biomasă, schimbarea sistemului de conducte etc.), pentru ca prețul gigacaloriei să fie competitiv, rezonabil, dat fiind faptul că în zonă funcționau zeci de gatere, unele furnizând gratuit biomasa (rumeguş şi tocătură de lemn). Băieți isteți (a se citi prevăzători), reprezentanții firmei ungare au prevăzut o clauză contractuală care le asigură despăgubiri mai mult decât îndestulătoare în situația actuală, aşa că îşi iau tălpăşița, actuala administrație publică locală rămânând cu castana fierbinte, iar populația din Gheorgheni cu atmosfera… înghețată.
  Un lucru şi mai trist este acela că aceste ilegalități se află spre instrumentare, de mai mulți (prea mulți) ani, pe masa procurorilor DNA Tg. Mureş, iar acest lucru a permis perpetuarea problemelor, culminând cu imposibilitatea de a fi asigurată căldura şi apa caldă pentru vreo 12-15.000 de oameni, acum în plină iarnă, în pragul sărbătorilor. Se zvoneşte că gravitatea faptelor ar fi putut fi înmuiată de căldura banilor… Cine ştie?

  Paradoxal (sau nu), o situație cu iz oarecum asemănător, cel puțin în privința sifonării banilor prin intermediul sistemului centralizat de încălzire, se regăseşte şi în reşedința județului Harghita, la Miercurea Ciuc, unde administrația publică locală s-a gândit să “revigoreze” afacerea prin “regândirea” sistemului, după modelul celui din Gheorgheni (culmea, falimentar!).
  Un lucru rămâne neînțeles: de ce în județul Harghita, cel mai “înghețat” din țară, prețul gigacaloriei rămâne unul dintre cele mai fierbinți/ridicate? Oare instituțiile abilitate, începând cu cele de reglementare (ANRE), continuând cu cele de control al legalității (prefect, guvern) şi terminând cu cele de cercetare/urmărire penală, acolo unde e cazul (iar aici e cazul), nu ar trebui să reacționeze prompt pentru intrarea în normalitate?

  Válasz
  1. viorica

   Tot acest mesaj este perfect adevarat,trist dar adevărat.Atata timp cat cei care conduc orasul Gheorgheni vor conlucra cu asa zisi parteneri din Ungaria acest oras va rămâne tot in aceeași groapa neînfundată de ani si ani.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.