Borboly Csaba ales de SEDEC ca raportor pe tema educației

0

Articol disponibil în: Română

Foto: Borboly Csaba

 

Comisia pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură a Comitetului Regiunilor (SEDEC) l-a ales pe Borboly Csaba ca raportor

Accentul este pus pe stimularea ocupațională a tinerilor

 

În cadrul reuniunii care a avut loc în data de 9 iulie a.c., Comisia pentru politică socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) din cadrul Comitetului Regiunilor l-a ales pe Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, raportor pe tema educației, acesta urmând să întocmească un raport în acest sens.

Pe această temă, a avut loc în data de 16 iulie a.c. în incinta Liceului tehnologic Székely Károly din Miercurea Ciuc o conferință de presă la care au participat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Csilip Arpad – directorul Agenției de dezvoltare a județului Harghita, Györfy Ildikó – directorul Liceului tehnologic Székely Károly, Görbe István – reprezentantul societății comerciale Electromatic System și Bíró Zsombor – reprezentantul societății comerciale  Engmatek.

„Aceasta este o continuare a activității mele demarate în anul 2012 în cadrul Comitetul Regiunilor, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita. Până în prezent, am abordat subiectul educației în mai multe dintre rapoartele mele și am susținut mereu interesul regional, astfel încât tinerii din mediul rural să poată avea oportunități similare de învățare și acces pe piața forței de muncă ca și cei din  orașele mari. Pot continua acest demers din postura de  președinte al consiliului județean, prin coordonarea activităților administrative și a partenerilor locali”, a declarat Borboly Csaba.

Strategia de relansare, în urma efectelor pandemiei Covid-19, adoptată de către SEDEC în cadrul ședinței de ieri include digitalizarea UE ca element cheie pentru politica stimulării ocupaționale a tinerilor. Propunerea comisiei, ce urmează a fi implementată în următorii cinci ani – Agenda europeană a competențelor pentru durabilitate, echitate socială și reziliență – va ajuta la stimularea ocupațională a tinerilor, prin stabilirea unor obiective ambițioase și cuantificabile pentru formarea ulterioară (dezvoltarea competențelor existente) și perfecționarea profesională (dobândirea de noi abilități).

Prin cele 12 acțiuni care se vor derula în cadrul programului, comisia se va concentra pe dezvoltarea abilităților necesare pentru ocuparea forței de muncă, fiind un  aliat al statelor membre, companiilor și partenerilor sociali în realizarea reformei. Programul își propune să se asigure că dreptul la educație și învățare pe tot parcursul vieții consacrat în Pilonul European al Drepturilor Sociale se aplică în întreaga Europă, de la orașe la zone îndepărtate rurale, în beneficiul tuturor.

Scopul raportului lui Borboly Csaba este de a formula propuneri în domeniul educației și recalificării adulților, acestea contribuind foarte mult la redresarea post- pandemie a economiei în statele membre, având în vedere că măsurile de austeritate din ultimele luni au dus la disponibilizări  în mai multe sectoare. Raportul va include propuneri de promovare a ocupării tinerilor pe piața muncii și totodată, formarea și recalificarea adulților.

„Comisia Europeană trebuie să ia măsuri pentru a sprijini statele membre, regiunile și orașele în sistemele lor de educație și formare. În această perioadă, adaptarea, restaurarea și modernizarea sistemelor de învățământ sunt esențiale. Prin urmare, este important să solicităm Comisiei Europene să includă în programele de sprijin post-criză educația digitală, achiziția echipamentului necesar și pregătirea cadrelor didactice pentru astfel de situații „, a subliniat Borboly Csaba.

Președintele Consiliului Județean Harghita a subliniat că în regiune se vor lua toate măsurile necesare în vederea sprijinirii diverselor sectoare de activitate.

„În calitate de autoritate regională, vom depune toate eforturile pentru a sprijini economia, turismul, agricultura, păstrarea locurilor de muncă și crearea de noi oportunități de angajare, și nu în ultimul rând punem accent pe pentru asigurarea unei educații de calitate”, a susținut  președintele Consiliului Județean Harghita. El a adăugat că în acest sens este nevoie de sprijinul și atenția UE: „Politica UE trebuie să pună mai mult accent pe specificul regional, în special în regiunile mai puțin dezvoltate. Este important să schimbăm planul de acțiune pentru educația digitală, promovând astfel performanța educațională a tinerilor din regiunile mai puțin dezvoltate, deoarece multe familii se confruntă cu lipsa echipamentului adecvat”, a afirmat președintele consiliului județean.

Programul propus va contribui la accelerarea dezvoltării digitale conștientizând piedicile inerente, dar și oportunitățile. În acest scop, se evaluează și dezvoltă abilitățile și competențele esențiale pentru ocuparea forței de muncă pe o piață a muncii în continuă schimbare. Toate acestea pot fi stimulate prin programul menționat mai sus.

La nivel local, Liceul tehnologic Székely Károly din Miercurea Ciuc este un bun exemplu de angajare a tinerilor, de plasare a lor pe piața muncii și de educație și recalificare, formând tineri antreprenori locali în  specializări diferite.

Ildikó Györfy, directorul liceului, a declarat că în prezent au un parteneriat profesional cu 58 de unități industriale, în cadrul școlii existând multiple oportunități de studiu, cooperarea cu diverse companii având un impact pozitiv în funcționarea instituției de învățământ.

Görbe István, reprezentantul societății comerciale Electromatic System, fost elev al liceului tehnologic Károly Székely, a explicat că în cadrul companiei au fost angajați permanent absolvenți ai liceului adăugând că începând cu anul trecut a fost lansat și învățământul dual ce oferă multe oportunități în acest sens.

Bíró Zsombor, reprezentantul Engmatek, a avut o opinie similară, subliniind buna colaborare cu școala și schimbul de experiență în cadrul companiei.

Csilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare din județul Harghita, a declarat în acest context: „În acest an am început să dezvoltăm formarea profesională prin lansarea unui program susținut de Consiliul Județean Harghita. Acest program cuprinde cursuri  în clasă, diverse evenimente, vizite la companii. „

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, este membru permanent al Comitetului Regiunilor din octombrie 2012, fiind la al șaptelea mandat în cadrul Comisiei pentru politici sociale, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură (SEDEC) și Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE). Participă la reuniuni ca membru al Partidului Popular European. El este, de asemenea, coordonatorul politic al Grupului Partidului Popular European din cadrul Comisiei pentru Educație (SEDEC). Borboly Csaba este unul dintre vicepreședinții Comitetului European al Regiunilor.

Site-ul oficial al Comitetului European al Regiunilor (CoR): https://cor.europa.eu/en

Puteți citi mai multe despre activitatea lui Borboly Csaba în cadrul Comitetului Regiunilor în următorul link:

https://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy