Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Borboly Csaba: A gazdasági és társadalmi fejlődés alapja egy jól kidolgozott ifjúságpolitika

 

A Régiók és Városok Európai Hete keretében Brüsszelben, Hargita Megye Tanácsa Brain drain: a one way ticket címmel workshopot szervezett, ahol Borboly Csaba a fiatalok elvándorlásáról, vagy az ún. „agyelszívásról” beszélt. A Régiók és Városok Európai Hete a maga nemében a legfontosabb európai nyilvános rendezvény.

A műhelyt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő nyitotta meg, aki kijelentette, hogy az “agyelszívás” jelenségének megakadályozása érdekében a tagállamok által végrehajtott egyes eljárások mellett, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak, szükség van arra, hogy ezeket helyileg is átvegyék. Véleménye szerint minél erősebb és vonzóbb a régió, annál kevésbé vágynak a fiatalok arra, hogy elhagyják otthonaikat. A közösségnek jogában áll saját prioritásait meghatározni. Szoros együttműködésre van szükség az oktatás, a közigazgatás és a vállalkozói szféra között.

BrainDrain_2018ok9 (6)

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottságának raportőre ifjúság és az iskolai és a felsőoktatás korszerűsítése témakörökben, a kérdés mihamarabbi megvitatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A megyei tanács elnökét ugyanakkor az Európai Néppárt frakciója kedden politikai koordinátorává nevezte ki a Régiók Bizottsága oktatási szakbizottságában (SEDEC). Mint mondta, a témakör egyre égetőbb, hiszen jelenleg zajlanak a viták az EU 2020 utáni ifjúságpolitikai stratégiájának kidolgozása érdekében a Régiók Bizottsága mellett az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is. Így a tagországoknak, különösen a Kelet-Európai országoknak állást kell foglalniuk a témában, ugyanis a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja a hatékony ifjúságpolitika és a fiatalok elvándorlásának csökkentésére ezekben az országokban konkrét megoldások szükségesek. Ezekben pedig a helyi és regionális önkormányzatoknak nagy szerep és felelősség jut.

“Az Európai Unió szintjén a 2008-as gazdasági válság után a diplomások és a szakképzettek foglalkoztatottsági aránya nem tér vissza a válság előtti arányra. E kérdések orvoslása érdekében az európai politikáknak különösen a kevésbé fejlett régiókban nagyobb hangsúlyt kell helyezniük az oktatási stratégiák fejlesztése révén “- mondta a megyei önkormányzat elnöke. Ugyanakkor úgy véli, hogy meg kell szüntetni az oktatáshoz való jog korlátozását, gazdasági, etnikai, nyelvi vagy egyéb kritériumok alapján. “Mindannyian tudjuk, hogy olyan intézkedések vannak érvényben, amelyek miatt a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákoktól megtagadják az anyanyelvükön való tanulás jogát, és hiba lenne azt mondani, hogy ezeknek az intézkedések nincs döntő szerepük a fiatalok más országokba való kivándorlásában. Így a Minority Safepack és a hozzá hasonló kezdeményezések nagyon fontos szerepet játszanak a nemzeti identitás és a multikulturalizmus megőrzésében “- mondta Borboly Csaba.

Jose Ignacio Cenieros Gonzales, a Régiók Bizottsága Szociálpolitikai, Oktatási, Foglalkoztatási, Kutatási és Kulturális Bizottságának elnöke kijelentette, hogy a fiatalok származási országainak problémái eltérnek a fogadó országokéitól. Egyes régiók sokkal vonzóbbak a fiatalok számára, így a kevésbé fejlett vidéki területek azok, amelyek elhagyására nagyrészt a fiatalok törekednek. A tehetségvadászat és azok keresése a fiatalok migrációját megakadályozó intézkedések azonosítására kötelez.

BrainDrain_2018ok9 (4)

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős európai biztos úgy véli, hogy a helyi és regionális közösségeknek vonzóbbá kell válniuk. Munkahely teremtéssel, az oktatás színvonalának, kulturális élet és sport lehetőségek javításával kell olyan helyi körülményeket teremteni, hogy a fiatalok, még ha el is mennek külföldre, visszatérjenek a kibocsájtó régióba, városba. Alapvetően a regionális és strukturális alapok tudnak segíteni, hogy az adott térség népesség megtartó képességét megerősítsék. A biztos ugyanakkor elmondta, hogy a mobilitás leginkább a periférikus térségekre jelent veszélyt, hiszen kelet európai térségekből vándorolnak a fiatalok nyugatabbra, mindezek mellett az oktatás és kultúra fontos szerepet játszik Európa versenyképességében.

Hargita Megye Tanácsa meghívott előadója volt továbbá Forró Gyöngyvér is, aki az Európai Parlamentben szerzett tapasztalatairól és saját élményeiről számolt be.

A konferencián felszólalt Tadeus Truskolaski a RB kevésbé fejlett régiók interregionális csoportjának vezetője, Radimir Čačić, az AER (Assembly of European Regions) kulturális, oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke, valamint Raymond Xerri, az ETTW (Europeans Throughout the World) ernyőszervezet elnöke.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Hargita megye idén is nagy népszerűségnek örvendett a régiók és városok európai hetén

A régiók és városok európai hetén újra bemutatásra kerültek térségünk értékei. A megnyitó napján, október 8-án, Hargita Megye Tanácsának standjánál nagy volt az érdeklődés Székely Termékek iránt.

OpeningDaySzekelyTermek_2018okt8 (2)

„Fontosnak tartjuk, hogy jó minőségi termékeinket Európa szinten is megismerjék, célunk az, hogy minél nagyobb népszerűségre tegyenek szert a gazdák és a helyi termékek”, mondta Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa által szervezett Brain drain: A one way ticket? konferencia visszanézhető itt.

opel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük