Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “Zöld, jövőorientált megyét építünk”

 

  • Hargita Megye Tanácsa lépéseket tesz annak érdekében, hogy az év végére működőképes legyen a gyergyóremetei Integrált Hulladékkezelő Központ

Új közbeszerzés jelent meg a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központon belüli hulladéklerakó és hulladékkezelő létesítmények üzemeltetési tevékenységének koncessziós átruházásáról, a részletek bemutatására sajtótájékoztatón került sor ma, július 13-án, Hargita Megye Tanácsa székhelyén.

„Július 28-án nyílt napot tartunk, ezen a napon mind az ajánlattevőket, mind a polgárokat várjuk, hogy lássák, mit sikerült elérni ezzel a beruházással. Zöld, jövőorientált megyét építünk, és ez a központ a háztartási hulladék szelektív gyűjtését kínálja majd, a környezetvédelemre helyezve a hangsúlyt” – mondta Borboly Csaba.

A koncesszió tárgya a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ és a csíkszentsimoni válogató állomás üzemeltetési tevékenysége, az ajánlatok benyújtásának határideje 2022.09.13, 16:00 óra. A koncessziós szerződés időtartama 5 év, 2,5 évvel meghosszabbítható. A szerződés értéke 106 millió lej áfa nélkül.

„Hosszú út végén és egy még hosszabb és nehezebb út elején állunk, de szerencsére tavaly sikerült megoldani a felmerülő problémákat. A 2020-ban benyújtott fellebbezés után, amikor 236 észrevétel érkezett, úgy döntöttünk, hogy a nullától újraszerkesztjük a tenderfüzetet. Tavaly óta munkánk a tenderfüzet javítására, helyreállítására, kiegészítésére irányul. Több minisztériumtól is sikerült beleegyezést szerezni, szükség esetén jóváhagyásokat kapni, a berendezések műszaki jellemzőinek megfelelően átszámolták a működési összegeket, és így jött ki az új üzemeltetési összeg” – említette Incze Csongor, Hargita megye menedzsere.

Két szerződésről van szó, az első a központ működtetésére, a második a begyűjtésre vonatkozik. Begyűjtéskor minden közigazgatási egységnek el kell fogadnia a tenderfüzetet, és ezt követően az ADI SIMD fogadja el azokat, ezt követi a SICAP-ba való feltöltés és a begyűjtési beszerzési eljárás megindítása.

A rendszer csak üzemeltetési és begyűjtési szerződéssel tud működni – mondta Incze Csongor projektkoordinátor, az ADI SIMD Hargita elnöke.

Gyergyóremetére csak a megyéből származó hulladékot engedik be. A központon belül található egy válogató állomás, egy komposztáló állomás és a hulladéklerakó, melynek kapacitása 15.200 tonna/év, valamint van egy válogató állomás Csíkszentsimonban is, 5.700 tonna/év kapacitással. A komposztáló üzem kapacitása évi 23,6 ezer tonna. A teljes rendszert 100 ezer tonna/év hulladékkezelésre tervezték, de a Hargita Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Hargita megyében mindössze 64 ezer tonna van/év.

Ha a hulladékot nem szelektíven válogatják, akkor a főcellát maximum 6-7 év alatt töltik fel, szelektív gyűjtés esetén pedig 20 évre meghosszabbítható az időtartam. Három cellát terveznek, jelenleg egyetlen cellát építenek 450 ezer m3 kapacitással.

“Készen állunk. Az első szerződést kiírják közbeszerzésre, a másodikat szeptemberben teszik közzé. A két szerződés megkötése után reményeink szerint az év végére működőképessé válik a megyei háztartási hulladékgazdálkodási rendszer” – húzta alá Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A közbeszerzés részletei a következő linken tekinthetők meg: http://www.achizitiipublice.judetulharghita.ro/ro/node/4914

 

  • fotó és információ: Hargita Megye Tanácsának SajtóirodájaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.