Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba a kisgazdák és székely termékek ügyének képviseletében Brüsszelben

 

 

Az Európai Régiók Bizottsága (Régió) természeti erőforrásokkal és mezőgazdasággal foglalkozó bizottságának (NAT) ülésén, amelyre tegnap, október 1-jén Brüsszelben került sor, az egészséges táplálkozással, a közös agrárpolitikával (KAP), bioélelmiszerekkel, ide tartoznak a Székely Termékek, kapcsolatos megbeszélés zajlott. A felszólalók közt volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, RB tag, aki a térségünk sajátosságairól, a kistermelők támogatásáról és egy interregionális munkacsoport (intergroup) létrehozásának időszerűségéről beszélt.

Borboly Csaba javasolta, hogy a munkacsoport azonnal kezdje el munkáját, a bizottság elnöke üdvözölte a kezdeményezést, és reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Azt is elmondta, hogy személyesen csatlakozott az intergrouphoz, mivel az egészséges táplálkozás európai szinten egyre fontosabb.

– Számunkra fontos a kezdeményezés az egészséges életmód szempontjából, de azért is, mert a Székely Termék márkanévvel ellátott termékek, a kisgazdaságok, az egészséges és bio termékek térségünk jellemzői. Ily módon európai szinten ha a szabályozások tekintettel vannak a helyi termelőkre és az egészséges termékekre, valószínű, hogy nemcsak a nagy gazdaságoknak, a nagy termelőknek fognak kedvezni- nyilatkozta Borboly Csaba.

Az interregionális munkacsoport létrehozását a tavalyi októberi rendezvényen is elindították, az ún. Go local!- Best practices of sustainable food policy on local level néven, a Régiók és Városok Európai Hete keretében, amelyet a Régiók Bizottsága brüsszeli székhelyén tartottak. Akkor Hargita megye képviselői bemutatták a Székely Termék márka előnyeit.

A Hargita Megyei Tanács az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Régiók Bizottsága támogatásával október 9-én szervezi meg a “Brain Drain: a one way ticket”, a fiatalok és a munkaerő elvándorlásának szentelt workshopot az Európai Régiók és Városok Hete 2018 alkalmával, Brüsszelben.

A találkozón megvitatták a közös agrárpolitikáról szóló véleményt is, amelyet a Hargita Megyei Tanács elnöke fontosnak tartott a kistermelők érdekeinek figyelembevételére, a kiszámíthatóságnak meghatározó szerepe van abban, hogy képesek legyenek működni, beruházni.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.