Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: Nincs rendjén, hogy a bákói rendőrség „tegyen rendet” Hargita megyében

 

Május 23-án Csíkrákoson tartották Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülését. Az áfából és jövedelemadókból származó alapok települések közti szétosztására vonatkozó határozatokon kívül az ülés egyik fő témája volt az úzvölgyi katonai temető helyzete.

„Sajnos az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatos helyzet súlyosbodott, a visszaélések sora politikai válsághoz vezethet”, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kedden délután, Csíkrákoson, az intézmény rendkívüli ülésén, az RMDSZ döntésére reagálva, mely szerint az RMDSZ nem támogatja a Kormány egyetlen kezdeményezését vagy intézkedését sem, az úzvölgyi temető helyzetének megoldásáig pedig a PSD- ALDE- val kötött együttműködési protokoll „okafogyottá” vált.

A tanácselnök még elmondta, hogy Csíkszentmártonban és Kászonaltízen a nap folyamán házkutatások voltak, Csíkszentmártonban az alpolgármesterhez mentek a bákói rendőrök, Kászonaltízen pedig egy személyt kerestek, sok családban riadalmat keltve.

„Számos kérdés felvetődik, így az illetékesség kérdése is, mert úgy gondoljuk, hogy nem a bákói rendőrség hatásköre Hargita megyében eljárni. Kiállunk mindenki mellett, akiket ma a megyében meghurcoltak. Bízom benne, hogy egyértelművé tudjuk tenni, hogy a hely, ahol történt az atrocitás, megyei út, és ott a Hargita megyei rendőrségnek van hatásköre. Törvénytelenséget nem lehet törvénytelenséggel eltussolni, álljunk ellen a provokációnak! Egy román politikus provokálta a csíkszentmártoniakat, többedmagával idős embereket inzultált, ekkor kialakult egy hangos szóváltás. A testületnek el kell ítélnie, hogy Hargita megyébe jön a Bákó megyei rendőrség rendet tenni, a határvitát pedig meg kell oldani”- szögezte le Borboly Csaba.

Az ülésen jelen volt Tánczos Barna szenátor is, aki szerint hihetetlen a Csíkszentmártonban történt túlkapás. „Az ütlegelés és a mobiltelefon ellopása csak ürügy egy cirkusz kiprovokálására. Az RMDSZ azonnal megszüntette az aktuális kormány mindenféle támogatását, és kéri, hogy azonnal rendezzék a határvitát, rendezzék vissza a temetőt. Nem azzal kezdődött a botrány, hogy valaki meggondolatlanul zsákokkal takarta le a kereszteket, hanem azzal, hogy a dormánfalviak törvénytelenül építkeztek és magyar sírokat gyaláztak meg. A közösség szolidáris kell hogy legyen, és nem szabad ebből politikai ügyet csinálni. Ha a közösség szolidáris tud lenni, adminisztratív úton rendeződnek a dolgok”, mondta a szenátor. Kérik, hogy a Hargita megyében történt cselekményeket a Hargita megyei szervek vizsgálják ki.

A Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésének napirendjén az utak, a középületek vagy az üzleti inkubátorok építésére és rehabilitációjára irányuló döntések születtek. Szentes Antal megyei tanácsos bemutatta a metángáz-ellátó hálózat kiépítésének részleteit Csíkcsicsó, Madéfalva, csíkrákos, Csíkszentmihály települések számára, amely projekt megvalósítására létrehozták a Forest Közösségi Fejlesztési Társulást. Az áfa újraelosztásából származó összeget utalt a megyei tanács a homoródalmási községházának a barlangok felé vezető út rehabilitálására. Az árvíz miatt beszakadt oroszhegyi út felújítására, akárcsak a tavalyi év végén, ez alkalommal is utalt ki pénzt a megyei tanács, illetve kérték a kormány támogatását is az út helyreállításához. Ugyanakkor a Csíkrákoson (a kultúrház felújítása) és Bögözben (az 1848-as emlékpark, tűzoltószertár építése, polgármesteri hivatal épületének felújítása) megkezdett beruházásokra is különítettek el pénzt. A rendkívüli ülésen a Székelyudvarhelyi két üzleti inkubátorház költségeire vonatkozó döntések módosításáról is szavaztak.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy az oroszhegyi út járhatatlan, ezért a buszoknak más közlekedési útvonalat jelölnek ki. A megyei tanács kiutalja az önrészt a homoródalmási útszakasz javítására.

Császár Attila, Csíkrákos polgármestere elmondta, hogy komplex területfejlesztést terveznek, ennek egyik példája a gázellátó hálózat építése, amelyet az aszfaltozás előtt kell elvégezni. Madéfalva jelen levő polgármestere, Csibi József elmondta, hogy a régió egységét az is bizonyítja, hogy ez a gázellátó hálózat megépül.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.