Borboly Csaba: ”Să vorbim deschis despre situația din Valea Uzului!”

0

Articol disponibil în: Română

UDMR solicită remedierea urgentă și decisivă a situației cimitirului din Valea Uzului printr-o scrisoare oficială transmisă unor instituții, semnată de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila și chestorul Senatului, Tánczos Barna. În scrisoare sunt evidențiate prevederile legale care au fost încălcate atunci când s-a amplasat monumentul din beton și unele cruci destinate memoriei soldaților români pe mormintele încă neinscripționate ale soldaților maghiari, potrivit liderilor maghiari.

În ciuda sărbătorii de 1 Mai, mulți oameni au participat la o întâlnire organizată la Sânmartin, de președintele Consiliului Județean Harghita pentru a discuta situația din Valea Uzului. La întâlnire au fost prezenți deputatul Korodi Attila, membrii fracțiunii UDMR din consiliul județean, Gergely András, primarul din Sânmartin, și György József, primarul din Ciucsângiorgiu, de asemenea mulți oameni interesați din județele Harghita și Covasna.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, a prezentat cele două situații controversate, crucile construite de Dărmănești și disputa de frontieră dintre cele două județe.

”În primul rând îi rog pe toți, să nu se folosească de situație pentru a crea tensiune, sau pentru a căuta țap ispășitor. Să nu folosim situația pentru a căuta vinovatul, și să-l flagelăm pe cel care credem noi că e vinovat. Totodată sugerez ca toți, chiar ca persoane particulare, să ne adresăm organelor competente, căci ne confruntăm cu o ilegalitate. La Curtea de Conturi, la Autoritatea de Supraveghere a Construcțiilor, la Prefectura din Bacău, sau la Poliția din Bacău oricine poate depune plângere pentru motivul de denigrare a mortilor, sau în cazul cimitirului pentru suspiciunea de abateri grave sau folosirea ilegală sau iresponsabilă a banilor publici. Se poate vedea că tema a stârnit interes, oamenii sunt capabili să se activizeze, evenimentul a fost inițiat pe 30 aprilie, iar pe 1 mai am fost prezenți într-un număr frumos la Sânmartin. Am văzut că lumea se-a gândit, civilii au venit cu idei bune, noi încercăm să facem cunoscut cadrul legal în care ne putem mișca. Consider un lucru mare, că atâția oameni s-au arătat interesați de subiect, nu-i adevărat că pe oamnei nu-i interesează viața publică, dimpotrivă, chiar le pasă de pământul natal!” a spus consilierul județean Becze Istvan.

„Simțim, că există o anumită așteptare față de noi, politicieni, dar e bine să știm, că în spatele nostru este- pot spune- o mișcare civilă, care este în stare de orice” a mai adăugat alesul.

Borboly Csaba a declarat, că va solicita prin scrisoare Prefectura Județului Bacău și Primăria din Dărmănești, să amâne ceremonia planificată pe 17 mai, până când situația se va clarifica. Dacă evenimentul totuși va avea loc, harghitenii vor participa organizat, în spiritul coexistenței pașnice.

În ceea ce privește disputa de frontieră, președintele consiliului județean contează pe ajutorul tuturor. Cu ani în urmă CJ Harghita a încercat să rezolve această chestiune, dar cazul s-a împotmolit la Prefectura Județului Harghita.

Acum a fost relansată împreună cu primăria Sânmartin, dar pentru acest lucru atât prefectura județeană Bacău, cât și prefectura județeană Harghita trebuie să numească membrii în comitetul care va lucra la fața locului și va întocmi procesul verbal. Procesul verbal poate fi contestat ulterior la justiție de acele persoane, care nu acceptă granița trasată.

Photo: Bethlendi Tamás https://www.facebook.com/bitsphoto

Granița celor două localități- Dărmănești și Sânmartin- este în același timp și granița dintre cele două județe.

Totodată, președintele consiliului județean solicită tuturor, care dețin documente, care pot ajuta la acest caz- care ulterior poate ajunge în instanță- să i le înmâneze. Cei prezenți au fost de acord că nu e de ajuns să vorbim în social media și să așteptăm soluția de la politicieni. Este nevoie și de colaborarea civililor, „temă pentru acasă” fiind următoarele:

1.depunerea de plângeri la organele competente pentru construcția făcută în cimitir;

2.dacă nu se reușește obținerea amânării demonstrației, harghitenii vor participa cu intenții pașnice;

3.susținerea activității Consiliului Județean cu documente.

În legătură cu disputa de hotar, civilii vor ajuta cu documente munca Consiliului Județean Harghita și vor încuraja împreună cu CJ Harghita Prefectura Județului Harghita să facă pași pentru înființarea unei comisii comune. Cei prezenți au convenit, de asemenea, că nu este nevoie de provocare, o soluție pașnică ar putea fi o soluție pentru toată lumea. De asemenea, s-a afirmat că este importantă informarea obiectivă a presei românești, deoarece aceasta poate fi una dintre cele mai bune modalități de a împiedica incitarea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy