Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba belső kivizsgálást kér a Bákó megyei vízügyi hatóságnál

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyílt levélben fordul a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumhoz, az Országos Vízügyi Hatósághoz, valamint a Bákó megyei Vízügyi Hatósághoz. A levélben belső kivizsgálást sürget a vízügyi hatóságnál, tekintve hogy a gyimesekben évek óta nagy károkat okoz az árvíz, a múlt heti áradások jelentős károkat okoztak Hidegségen és Jávárdipatakán. Mint a levélből kiderül, a vízügyi hatóság nem végzi a feladatát, míg a gyimesi lakosok árvízveszéllyel kell szembenézzenek. Nem utolsó sorban, a Hargita Megyei Tanács kénytelen évente jelentős összegeket kiutalni a 127A megyei utat érintő árvízkárok helyrehozására.

„Lassan arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a hatóságok diszkriminálják a többségében magyarlakta településeket, mintha Hargita megye nem ennek az országnak a része lenne. Körülbelül kétezer ember néz szembe évente az árvízveszéllyel, azzal, hogy településük elszigetelődik a külvilágtól. Idén a hidegségi és a jávárdipataki lakók még nagyobb veszélynek voltak kitéve, amellett, hogy az árvíz házakat sodort el és elmosta a településen áthaladó megyei utat is. A megyei tanács gyors beavatkozásának és a helyi hatóságok együttműködésének köszönhetően sikerült a közlekedést biztosítani a térségben, hogy a mentő, a tűzoltók és az árukihordó autók eljuthassanak a településekre”, mondta a megyei tanács elnöke. Hozzátette, hogy a bákói vízügyi hivatal gyakorlatilag diszkriminálja a gyimesi magyar lakosságot. Véleménye szerint a nehéz helyzetekben csupán a közösség példás összetartása járult hozzá az árvízkárok enyhítéséhez, a patakok medrének szabályozásához vagy egy hatékony védelmi rendszer kiépítéséhez szükséges kormánypénz várat magára.

Amennyiben a belső vizsgálat eredménye mulasztást fed fel, Borboly Csaba a vízügyi igazgató hivatalából való elmozdítását kéri.

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.