Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “Biztosítani kell az emberi élet védelmének, a közbiztonságnak és a károk megelőzésének feltételeit”

A medvekérdésről szóló petíciót, amelyet négy megye, Hargita, Kovászna, Maros és Brassó közösen kezdeményezett 2019-ben, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának (PETI) napirendjén szerepelt, Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanács elnöke terjesztette elő.

Borboly Csaba előadásában felhívta a figyelmet a Hargita megyei medvék nagy számára, az országos medvepopulációhoz képest: 2000 vs 6500, ez a szám nem egyszerű adat, hanem konfliktusok sorozatát generálja közösségi szinten: Hargita megyében a medvék 1120 háziállatot megsebesítettek / megöltek; 54 ember került kórházba. Csak 2019-ben 7 medvetámadás okozta halálesetet regisztráltak Romániában, közúti balesetek sorozatáról is beszámoltak.

Az eddigi intézkedések csak a károk részleges megtérítésére irányultak, anélkül, hogy a megelőzés lett volna a legfontosabb összetevő az okozott károk megállításában.

“Fontos, hogy az Európai Parlament felszólítsa a román kormányt, hogy a megelőzés irányában járjon el az emberek életének, a magántulajdon és a közbiztonság védelme érdekében. Az országos vidékfejlesztési programba be kell illeszteni a megelőző intézkedések tervezését és finanszírozását “- mondta Borboly Csaba

Hadnagy Lehel, a SZILOS Vadászegyesület elnöke közreműködött a petíció támogatásában, értékelve, hogy a medveprobléma országos szintű megoldása érdekében ésszerűsíteni kell a megelőzési és beavatkozási intézkedéseket.

A medve problémája még nem oldódott meg, a PETI szakbizottság úgy döntött, hogy ennek a petíciónak továbbra is nyitva kell maradnia, és a Bizottságnak követnie kell a román kormány által a problémák megoldása érdekében tett lépéseit.

A medvekérdéssel kapcsolatos további információk a https://bit.ly/3qR6Id0 linken olvashatók.

A petíció itt https://bit.ly/2OGiAAk található.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.