Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “Szeretnénk összefogni a polgárokkal, átláthatók lenni és csökkenteni a bürokráciát”

 

  • DIGIT-HR egy projekt, amely elősegíti az interakciót Hargita megye polgáraival

A Hargita Megye Tanácsa által elnyert, “Online szolgáltatások a Hargita megyei polgárokkal való interakció megkönnyítésére – Digit-HR” című, a tevékenység polgárok érdekében történő digitalizálását célzó projekttel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót ma, július 12-én, Hargita Megye Tanácsa székhelyén.

A projekt összértéke 2.987.078 lej, melynek 98%-a vissza nem térítendő finanszírozás, a projekt az Európai Szociális Alapból van társfinanszírozva az Adminisztratív Kapacitás Operatív Programon keresztül (POCA 2014-2020).

„Idén februárban megjelent a POCA keretein belül egy pályázati felhívás, amelyen keresztül megvalósult a lehetőség a kollégák által használt belső rendszerek fejlesztésére, illetve az intézmény online szolgáltatásainak elérhetővé tételére a megye lakossága számára”- mondta Szőcs István projektmenedzser és a Hargita Megye Tanácsa Humán Erőforrás és Kommunikációs Osztályának ügyvezető igazgatója.

A projekt általános célja a hatékony gazdálkodás kialakítása és a megyei tanács által nyújtott szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése a bürokrácia csökkentésével, a polgároknak nyújtott szolgáltatások hatékonyságának, átláthatóságának és integritásának növelésével, a Hargita megyei polgárok elektronikus szolgáltatási platformjának megvalósítása révén.

Incze Csongor, Hargita megye menedzsere, Hargita Megye Tanácsa Digitalizációs Munkacsoportjának koordinátora elmondta, hogy a pályázatot az intézmény jó gazdálkodása és a szolgáltatások minél elérhetőbbé tétele érdekében nyújtották be: „Először meghatároztuk, hogy mit akarunk tenni, és hová akarunk eljutni, mi a cél. Az első fázisban a digitális aláírás beszerzését és a papíralapú dokumentumok eltávolítását végeztük el. A második lépés az infrastruktúra kialakítása volt, ebben az értelemben van egy szerződésünk, amely auditálja az informatikai rendszert, és megmondja, min kell változtatnunk, fejlesztenünk, hogy egy nagy teljesítményű rendszerünk legyen. A megfelelő működés harmadik aspektusa egy digitális archívum létrehozása.

A projekt időtartama 16 hónap, 2022 júniusától 2023 szeptemberéig, mely során a megyei tanács feladata a projekt tevékenységeinek elvégzése, nevezetesen: szolgáltatói portál megvalósítása a polgárok számára, belső rendszerek fejlesztése és dokumentumkezelés megvalósítása, archívum retro-digitalizálása 300.000 oldal keretén belül, illetve képzés, szakmai képzés 35 fő részére, különös tekintettel a rendszer használatára, adminisztrációjára.

„Csökkentjük a bürokráciát, hangsúlyt fektetünk az átláthatóságra, és szeretnénk egy csapatban dolgozni a polgárokkal, ez abszolút prioritás az intézmény számára, és úgy gondolom, hogy a korábbi években a szolgáltatások digitalizálása, a belső áramlások terén megszerzett tapasztalataival, sikerül megvalósítani ezt, és más projekteket is. A mesterséges intelligencia segítségével sok időt takaríthatunk meg, hatékonyabbak lehetünk és humánerőforrást csoportosíthatunk át a megye számára bevételtermelő tevékenységekre, vissza nem térítendő finanszírozásra, projektekre, intézményi együttműködésekre. Életünk második legértékesebb dolga az idő, ha ebből az időből sikerül spórolni, akkor csökkenthetjük az adminisztrációs költségeket, hogy a pénz az állampolgárok zsebében maradjon. Amit Hargita megyében csinálunk, az jó példa Európa számára. Szeretnénk, ha a mobiltelefon lenne az egyetlen eszköz, amelyre minden állampolgárnak szüksége van intézményünkkel kapcsolatban. Több platformot is fejlesztünk projekteken keresztül. Minél több szolgáltatást digitalizálnak, annál nagyobb biztonságban érzi magát a lakosság” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

  • fotó és információ: Hargita Megye Tanácsának SajtóirodájaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.