Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borszék uniós alapokból szeretne rehabilitálni két épületet

Két, uniós alapból finanszírozott projektet szeretne megvalósítani Borszék. A remélt rehabilitálás nyomán a turisták új kiállító és kulturális tevékenységre alkalmas helyiségeket élvezhetnének.

A két felújításra váró épület a Művelődési ház és a 49-es, ma 51-es számot viselő „Emil” villa. Létfontosságú lenne ez a lépés a borszéki épületek számára, amelyek stílusukban beilleszkednek a modern architektúrába, a hegyvidéki villák hangulatába, amelyek felépítésében és díszítésében a faanyagon van a hangsúly.

„Elengedhetetlen Borszék számára uniós alapok lehívása a gyógyfürdő számára, hogy a turistákat a műemléképületek teljes pompájukban fogadhassák. A tanulmányok elkészültek, pénzre van szükség a megvalósításukhoz”- mondta Mik József, Borszék polgármestere. A városvezető szerint a már felvett 13 milliós hitel mellett Borszék nem képes önerőből megvalósítani a felújítást.

Mely épületekről van szó?

Vila 49 in anii '30

Vila 49 in anii ’30

A 49-es villa a harmincas években

Egyikük a volt Művelődési Ház, amely a Könyvtárnak adott otthont évtizedeken keresztül. A gyönyörű épület az üdülőhely központjában helyezkedik el, a 7 forrás sugárút 14 sz. alatt és az augusztus 20-21-ei Nosztalgiafesztivál fő attrakcióját képezte. 1899- ben épült, kisebb módosításokat és javításokat végeztek rajta 1920-1925 között, illetve 2014-ben. Az épület kőalappal rendelkezik, kívül- belül vakolt téglafalai vannak, fapadlóval, bádog fedéllel és a Borszéki Önkormányzat tulajdonában van, a Hargita megyei műemlékek jegyzékében szerepel.

vila49-kA másik épület is egy sűrűn látogatott zónában fekszik: a leggyakrabban felkeresett forrás és panzió közelében.

„A Tavasz utca 11 sz. alatti 49- es villa (bizonyos dokumentumokban 51- es villa) 1924-ben épült, minden korabeli képeslapon szerepel: a borszéki műemlékalap gyöngyszeme. Visszakapták a tulajdonosok, de azóta semmilyen befektetés nem történt a felújításra nézve”- mondja a polgármester kiemelve, hogy az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia a tulajdonostól, de csak uniós alapokból lehet megmenteni.

„Mindkét épület esetében kiállítótermeket hoznak létre az illető épület történetéről szóló kiállítással, amelyeket a turisták látogathatnak. Az épületek többi termét további kiállítások, kulturális tevékenységek, konferenciák, stb. számára alakítják ki”- mondta a polgármester.

Kiállító- és kulturális központok a turisták számára

A belső felújítás után az épület visszanyerné eredeti rendeltetését: kulturális központként működne. Jelenleg csak Borszékfürdőn kívül, Alsó Borszéken van egy művelődési ház. a restaurálást követően működne egy recepció is, továbbá információs szolgálat, amely bemutatná az üdülőtelep műemlékeit megjelenítő kiállítást. A felújítás nyomán az épület egyszerre 80 személy befogadására is képes lesz a tervek szerint.

Az épület kőalappal, fából, kőből és betontéglából készült falakból áll, fa és bádogtetővel.

A 2014-2020 Területi Operatív Program keretén belül Borszék megpályázza ezen épületek felújítására szükséges összegeket.

A pályázat célja a nemzeti alaphoz tartozó objektumok rehabilitálása, látogathatóvá tétele. Célkitűzések:

  • A műemléképület restaurálása a szaktanulmánynak és a rendeltetésnek megfelelően
  • A szaktanulmánynak megfelelő homlokzati restaurálás és átalakítás
  • Külső elrendezés a szaktanulmányoknak megfelelően
  • Belső berendezések biztosítása (klimatizáció, tűz- és betörésmentesítés, fűtés). A pellet alapú fűtés környezetkímélő lesz.

A projekt előírja a kiállítótermek hozzáférhetővé tételét a mozgássérültek számára, továbbá információs panelek és tapintható makettek létesítését látássérültek számára.

„Tekintettel a műemléképületek előrehaladott leromlott állapotára, valamint a helyi hatóságok korlátozott anyagi lehetőségeire, a pályázat az egyetlen megoldás ezen objektumok megmentésére”- mondta a polgármester.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.