Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Budapestet rendkívül irritálta Jean Claude Juncker kijelentése

 

Az erdélyi magyar nyelvű „Krónika” c. napilap által idézett magyar politikusok szerint Jean Claude Juncker december 1-jére vonatkozó kijelentései demonstrálják, hogy a luxemburgi politikus nem méltó az EB elnöki posztjára, tájékoztat a MTI. Az idézett forrás szerint, az Európai Bizottság vezetője az Európai Parlamentben kedden, Klaus Johannis, Románia elnökének jelenlétében elmondta, hogy december 1-je, a Nagy Egyesülés Napja, nemcsak Románia, hanem egész Európa ünnepe.

“Tehát ezen a napon egy nagy történelmi eseményt ünnepelünk, amely mind Románia, mind Európa számára fontos”, tájékoztat a „Krónika” újság, melynek szerkesztőségi felkérésére a magyar külügyi sajtóiroda szerdán, válaszként közölte az Orbán kormány szóvivőjének nyilatkozatát. Kovács Zoltán, a Budapesten tartott sajtókonferencián azt nyilatkozta, hogy a magyar kormánynak két véleménye is van.

Az „epésebb” vélemény szerint Jean Claude Juncker „annak az állapotnak megfelelően nyilatkozott, amelyben találtatott”; a visszafogottabb vélemény rávilágít történelemtudásának hiányosságára, ami alátámasztja Juncker alkalmatlanságát az EB elnökségére.

A budapesti külpolitikai bizottság elnöke, Németh Zsolt ironikusan megemlítette, hogy “Juncker újra demonstrálta a politikai agilitását és mély empátiáját” az európai nemzetek és a nemzeti kisebbségek érzékenységét illetően.

„Nekünk, magyar politikusoknak nem szabad megbánnunk, hogy Juncker ezen funkcióra való alkalmatlanságát híreszteltük, és minden eszközzel harcoltunk ötletei ellen, amelyekkel nem tudunk egyetérteni! teljes joga, hogy együtt ünnepelje Romániával az egyesülés centenáriumát, azzal a feltétellel, hogy nem teszi ezt az ünnepet kötelezővé (…) Juncker úr EB elnöki hivatali ideje jövő év májusában lejár, amely alkalommal, mi magyarok, pezsgőt fogunk bontani”, mondta Németh Zsolt a Krónikának.

Az RMDSZ képviselőházi csoportjának elnöke, Korodi Attila kijelentette, hogy „európai szinten említeni a Nagy Egyesülés centenáriumát az EB elnökének felelőtlenségéről tanúskodik”. “A 100 évvel ezelőtti események, amelyek Európa újjászervezéséhez vezettek, nem boldog pillanatok Európa számára” – mondta az RMDSZ képviselő, aki szerint Junckernek visszafogottabbnak kellett volna lennie ezzel a kijelentéssel, „mindaddig, míg Románia képes nem lesz betartani a gyulafehérvári nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó előírásait”.

„A centenárium Romániában ünnep, viszont Európában nem az”, tette hozzá Korodi Attila.

G4Media.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.