Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A bazsarózsa, Románia nemzeti virága. A törvényt kihirdették

 

 

Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette azt a törvényt, amellyel a bazsarózsát Románia nemzeti virágává nyilvánították – tájékoztat az elnöki hivatal.

A törvénytervezet szeptember végén került át a képviselőház elé, amikor 180 “mellette”, 39 “nem” és 23 tartózkodó szavazatot kapott.

„A Paeoniaceae családból származó bazsarózsát Románia nemzeti virágának nyilvánítják. Románia nemzeti virágának megjelölésére évente megrendezik a Bazsarózsa Fesztivált, országos és helyi szinten, kertészeti rendezvényt, amelyen különböző  bazsarózsa fajokat állítanak ki táj- és díszelrendezésben. Ebből az alkalomból tudományos szimpóziumok keretében bemutatják a különböző bazsarózsafajok, különösen a vadon élő fajok biológiai és díszítő tulajdonságait” – áll a törvényben.

A helyi önkormányzatok ugyanakkor anyagilag és logisztikailag támogathatják a bazsarózsák élőhelyéül szolgáló természetvédelmi területek fenntartását, illetve külföldön honos bazsarózsafajok romániai meghonosítását.

A törvény azt is előírja, hogy a helyi államigazgatási szervek évente rendezhetnek bazsarózsa-központú virágkiállítást, és a parkokban, közkertekben a bazsarózsa termesztésére fenntartott tereket alakíthatnak ki.

A megyei tanácsok intézkedhetnek mini-botanikus kertek kialakításáról és fenntartásáról, ahol a bazsarózsa külön helyet foglal el, és támogathatják a bazsarózsa városi tájvirágként való rendezését.

A Képzőművészek Szövetsége is támogathatja a bazsarózsának szentelt festménykiállítások helyi szervezését. Ugyanakkor a Romfilatelia a tervek szerint kiadási tervébe beépíti néhány, a bazsarózsának szentelt bélyegek kiadását.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.