Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A helyi gasztronómia figyelembevételével kerüljenek élelmiszertermékek az iskolákba

 

 

Módosító javaslatot nyújtott be Hargita Megye Tanácsa a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) a konzultációra meghirdetett sürgősségi kormányrendelet kapcsán. A rendelet egy kísérleti programra vonatkozik, amelybe a helyi hatóságok és a tanfelügyelőség javaslatára minden megyéből kiválasztanak egy tanintézetet, ahol a gyerekek a projekt keretében meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot kapnak.

Hargita Megye Tanácsának módosító javaslatai arra irányulnak, hogy a teljes folyamatot minél nagyobb mértékben helyi szinten folytassák le. A módosítás egyik pontja azt írja le, hogy a szállítási és a raktározási költségek ne haladják meg az élelmiszercsomag értékének 15 százalékát, így amellett, hogy jó minőségű élelmiszert kapnak a gyerekek, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek helyi és térségi cégek. A másik javaslat szerint figyelembe kell venni a helyi gasztronómiát, és kötelezően hetente egy nap kapjanak hagyományos ételt a tanulók. Szemeszterenként tartsanak az iskolák külön órákat vagy szervezzenek rendezvényeket az egészséges táplálkozás témájával, amelyek az adott térségre jellemző termékeket és élelmiszereket népszerűsítik. Ez utóbbi programot a helyi vagy a megyei költségvetésből finanszíroznák.

„Nagyon fontos, hogy gyerekeink egészségesen táplálkozzanak, illetve még lényegesebb azok esetében, akiknek az iskolában kapott élelmiszer jelenti a napi fő étkezést. Ezért folyamatosan dolgozunk érte és kérjük a tej-kifli program esetében is a minőségi javítást, valamint fontosnak tartjuk a meleg ebéd bevezetését az iskolákba. Munkánkban prioritás a lakosság egészségi állapotának javítása, a tudatosságra való nevelést pedig már gyerekkorban el kell kezdeni”- nyilatkozta a tervezett program kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A módosítások az eddigiekhez hasonló kellemetlen tapasztalatok elkerülését szolgálják.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.