Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Orbán Viktor miniszterelnöki hivatala megerősíti: Két romániai labdarúgó klubot finanszíroz közvetlenül a budapesti magyar kormány

 

A Román Labdarúgó Szövetség és a Profi Labdarúgó Liga által szervezett versenyeken részt vevő két romániai labdarúgó klubot finanszíroz közvetlenül a budapesti magyar kormány. A két klub a sepsiszentgyörgyi Sepsi, 1-es liga, és a Csíkszereda, a 3-as ligában. Ami eddig csak szóbeszédként keringett, azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatala megerősítette.

A Gazeta Sporturilor e-mail-ben kérdezte meg a magyar kormányt, hogy nyújt-e pénzügyi támogatást Románia területén tevékenykedő labdarugó csapatoknak. Az Orbán kabinet rendkívül gyorsan, mindössze öt napon belül válaszolt. A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül adott válasza a Gazeta Sporturilor kérdésére.

“Az 1801/2016 kormányrendelet úgy döntött, hogy pénzeszközöket ad a Csíkszereda és a Sepsi klubok számára. A kormányrendelet értelmében a két labdarúgó klub egyenként 1 milliárd forintot (3,2 millió euró) kapott, mint kedvezményezett, a Magyar Labdarugó Szövetségen keresztül, a sport infrastruktúra és egyéb fejlesztési beruházási tervek megvalósítására, különösen a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi Akadémia finanszírozására. A forrásokat megfelelőképpen fogadták, az eddig átutalt számlák auditálása folyamatban van”.

Tehát, közel 6,5 millió euró került a két klubhoz, amelyek túlnyomórészt magyar ajkú lakosságú várost képviselnek. A Budapestről érkező masszív tőkeinfúzió azonnal érződött, a két csapat előrehaladása észrevehető volt.

A Sepsi előrelépett, tavaly a play-out kinyilatkoztatása volt. Jelen szezonban egyenlőségben van a 6. helyezettel, az utolsó hely, amely biztosítja a jelenlétet a play-off-ban.

Csíkszereda 3. ligás, de olyan bázissal rendelkezik, amelyik az 1-es ligával is rivalizál. Ezen kívül nagy meglepetést okozott a Románia Kupa nyolcaddöntőjében: eltávolította a Dinamo-t, és saját pályán szerepel a negyeddöntőben.

Orbán labdarugó volt

Magyarország jelenlegi miniszterelnöke kedveli a sportot általában, a labdarúgást különösen. Fitalon a Felcsut csapatában játszott, jelenleg a labdarugó infrastruktúra támogatásának híve különböző kormányprogramokon keresztül. A magyar klubok fejlődtek, majd’ mindenik elsőrangú stadionnal és 13-15 millió eurós költségvetéssel rendelkeznek. A MOL Vidi közel áll az Európa Ligába való bejutáshoz, a Ferencváros nemrég szerződtette Sergei Rebrov edzőt, akinek évi 1 millió euró gázsit fizet.

Székelyföld himnusza és zászlója Sepsiszentgyörgyön

02 rk steag

A Sepsi minden hazai pályán játszott meccsén a stadion kerítésén székely zászló lengedez, a szurkolók a székely himnuszt éneklik, de az Ismerős Arcok Nélküled c, dalát is dúdolják. Székelyföld alatt Kovászna, Hargita és Maros megye egy része értendő.

A szponzorok majdnem kizárólag magyarok

02 rk sepsi stadion

A Sepsi pályáját körülvevő reklámtáblák majdnem kizárólag magyar társaságok nevét tartalmazzák: MOL, OTP, Gyermelyi, Diószegi, ez utóbbi a Sepsi patrónusának vállalkozása.

Mit jelent a 6,4 millió euró a romániai futballban

  • a bukaresti Steaua Labdarugó Klub egy teljes szezonjának fizetéseit
  • 80%-át annak az összegnek, amellyel az UEFA megjutalmazta a Román Labdarugó Szövetséget a válogatott EURO 2006-os bejutásáért
  • a Román Labdarugó Szövetség költségvetésének egyharmadát
  • majdnem kétszerese annak az összegnek, amelyet a román 1-es liga bajnoka a televíziós jogokból kap
  • bani

Az Orbán kormány annyit adott a két klubnak, mint amennyit az Ifjúsági és Sport Minisztérium adott az ország első 5 sportegyesületének összesen. Például 2018-ban, a Román Kenuszövetség kapott a legtöbbet, 1,5 millió euró körül. Ez 25%-a annak az összegnek, amit Budapest a Sepsi és Csíkszereda csapatának adott.

Csíkszereda sikerét élteti a Nemzeti Sport

02 nemzeti

A Dinamo rovására továbbjutó Csíkszereda híre másnap már címlapon volt, bár a mérkőzés majdnem 22:00 órakor ért véget. A cikk címe „Csíki csoda”. 2017 nyarán, amikor a Sepsi előlépett az 1-es ligába, az M1-es magyar adó élőben közvetítette a mérkőzést, élő bejátszások voltak műsorokba és a napi főbb híradókban.

Forrás: gsp.ro

 

 

 

 

 

 

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük