Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mikor javasolt a gumiabroncsok cseréje? Melyek a legmegfelelőbb gumiabroncsok az Ön autójához?

 

Minden sofőr biztonságban akarja érezni magát a volán mögött, függetlenül attól, hogy egyedül ül az autóban, vagy családja/ barátai kíséretében. A vezetés biztonsága minden évszakban megköveteli a felfújt, kiegyensúlyozott gumiabroncsokat, amelyek minden körülmények között nagyon jól viselkednek, legyen az eső, hó vagy kanyar. Javasoljuk a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzését, hogy időben felismerjék a kopás jeleit, és beavatkozzanak a szükséges javítások vagy az elhasználódott gumik cseréje érdekében.

Bármilyen típusú gumiabroncs felületén lévő barázdák mintázatát futófelületnek nevezik, és ez kritikus szerepet játszik a kormány mögött ülő vezető biztonsága szempontjából. Ha autóval utazik, a gumiabroncsok mindenféle anyaggal érintkeznek, beleértve a gázokat, folyadékokat és szilárd anyagokat. Az összes említett anyag a futófelületen keresztül kering, és a lehető legtávolabb irányítódik a gumiabroncsoktól, lehetővé téve a gumiabroncs testének, hogy megőrizze kapcsolatát az úttal. Azonban minden anyag másként kering. Például a folyékony és szilárd anyagoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy keringjenek a futófelületen. A kiváló állapotban levő futófelület biztosítja a fékezéskor szükséges biztonságot, segítve az autó időben és ellenőrzött módon történő megállását. Az abroncsprofil minimális törvényes mélysége 1,6 mm, de a szakemberek azt javasolják, hogy jóval azelőtt cseréljék le a gumikat, hogy azok elérnék a törvényes minimumot.

Ha arra a következtetésre jutott, hogy a gumiabroncsok cserére szorulnak, akkor két fő gumiabroncstípus áll rendelkezésére a meleg évszakra, nevezetesen: nyári és minden évszakra alkalmas gumiabroncs. Nyári gumira váltás akkor javasolt, ha a hőmérséklet 7-10 éjszakán át 7 Celsius-fok felett marad. A négyévszakos gumiabroncsok elfogadható teljesítményt biztosítanak nedves és száraz körülmények között is. A közönséges utakon közlekedők számára készült négyévszakos gumiabroncsok profilmélysége mérsékelt, a gumikeverékek pedig ugyanannyi kilométert biztosítanak, mint a kisebb profilmélységű nyári gumik esetében.

A négyévszakos gumiabroncsok többféle típusban, modellben, méretben, teherbírásban és sebességbesorolásban kaphatók, hogy a lehető legtöbb járművön használhatók legyenek, a gazdaságos autóktól kezdve, a sedan-okon, egyterűeken át a kisteherautókig. Általánosságban elmondható, hogy a négyévszakos abroncsok azt a kényelmet, manőverezhetőséget és teljesítményt nyújtják, amelyre minden vezetőnek szüksége van. Ezzel szemben a nyári gumiabroncsok alkalmasak nagy teljesítményű járművekhez, és úgy tervezték, hogy biztosítsák a sebességet és a mozgékonyságot. Így megnövelt reakciót és fékezőképességet kínál. A nyári gumiabroncsok teljesítménye általában a speciális futófelület-mintázatnak és a gumikeverékeknek köszönhető, amelyek nagyobb pontosságot biztosítanak az úton. A nyári gumik futófelületének mintázatában kevesebb a barázda, ami azt jelenti, hogy a gumiabroncs felületének nagyobb része érintkezik az úttal. A nyári gumikat úgy tervezték, hogy maximális tapadást biztosítsanak az úton. A nyári gumiabroncsok futófelület-keverékeit viszont úgy alakították ki, hogy megtartsák rugalmasságukat, jobb húzást és tapadást biztosítsanak. Mivel a nyári gumik profilmélysége kisebb, ez nagyobb stabilitást biztosít, különösen extrémebb vezetési körülmények között.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.