Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Milyen társadalmi dimenziója van a nagyragadozókkal való együttélésnek?

A romániai medveállomány kezelésében nem toporgunk egyhelyben. Levél az ENVE Bizottság elnökének, Kata Tüttőnek.

Azoknak a tagállamoknak, jelen esetben Romániának, amelyek korlátozott kapacitással rendelkeznek az emberek és a nagyragadozók közötti konfliktusok hatékony kezelésére, uniós támogatásra van szükségük a medvepopuláció-gazdálkodás javításához a fajok közötti konfliktusok csökkentése érdekében.

Az egyik megvitatásra kerülő kérdés a Bizottság közelmúltban felülvizsgált közleménye a közösségi érdekű állatfajok élőhelyvédelmi irányelv szerinti szigorú védelméről.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=PI_COM%3AC%282021%297301

„Az ENVE bizottság tagjaként minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy hozzájáruljak az RB ezen a területen tett erőfeszítéseihez, és remélem, hogy hozzájárulhatok az éghajlatsemlegességi politikák és a környezetvédelmi kérdések támogatásához, és az ilyen intézkedéseket beépítem a helyi stratégiákba és cselekvési tervekbe. Továbbá, mint az élőhelyvédelmi irányelv értelmében ütköző fajok együttélésének előmozdítása című téma előadója, azt javaslom, hogy térjünk vissza ehhez a témához az ENVE szakbizottság idei ülésén zajló vitában.” hangsúlyozta Borboly Csaba az RB ENVE bizottság elnökéhez, Kata Tüttőhöz intézett levelében.

Ezért az EU-intézmények, a helyi és regionális önkormányzatok, a vadászati ​​szervezetek, az országos és helyi média kulcsszerepének megvitatása a következő ENVE bizottsági ülés napirendjén lesz, az összefogásra és együttműködésre, az együttélés társadalmi dimenziójára, a menedzsment tudatosítására, az emberek medvékkel való együttélésére téve a hangsúlyt.

„A nagyragadozókkal való együttélés és a barnamedve által okozott károk Romániában aktuális kérdés, és nem szabad helyben toporogni, mert konkrét megoldásokat kell találni a vidéki közösségek számára” – mondta Borboly Csaba.

Januárban kétoldalú találkozót szervezett a FACE – az EU Vadász- és Természetvédelmi Egyesületeinek Szövetsége, amely „A nagyragadozók illegális kilövése és a nagyragadozók vadászatának lehetséges előnyei” című dokumentumot dolgozott ki.

Február 23-án munkaértekezletre is sor került a barnamedve esetében a beavatkozás és a megelőzés mértékének jóváhagyására.

https://hargitamegye.ro/rendhagyo-muhelybeszelgetes-a-hargita-megyeimedvehelyzetrol/
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.