Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Modernizálták és felújították a csíkszeredai Octavian Goga lakónegyedet

 

A műszaki átvételezés még nem történt meg, de az építőtelep megszűnt, így a lakosság végre használatba veheti az átfogó felújításon átesett Octavian Goga sétányt.

A nagyrészt saját költségvetésből megvalósított projekt összértéke 13,5 millió lej.

A városvezetők helyszíni sajtótájékoztatója a Festő Nagy István sétányon zárult, ahol közvitával folytatódik a felújítás kivitelezésének előkészítése.

Az Octavian Goga sétány felújítása 2017-ben került napirendre, a felújítást szolgáló első önkormányzati határozatot 2019-ben iktatták. A kivitelezés 2020 őszén kezdődött. Bár a műszaki átvételezésre még várni kell, a lakónegyedet immár átvehetik a lakosok.

A felújítás során létrejött 316 parkolóhely, öt játszótér, egy 12 x 25 méteres sportpálya, három szelektív hulladékgyűjtőpont, tizenegy kerékpártározó (folyamatban az ezek használatáról rendelkező szabályzat kidolgozása) és ötven biciklilekötő, kihelyeztek továbbá tizenhét utcai szemetest, 40 padot, 59 új közvilágítási oszlopot (és újra cserélték ezek égőit és vezetékhálózatukat) és 8 térfigyelő kamerát. Kezelték továbbá a zöldövezeteket, és az esővíz szakszerű elvezetésével elősegítették, hogy a tömbházak pincéibe ne szivárogjon be az esővíz.

Ugyanakkor az övezet lakóinak életminőségét a szomszédos Decemberi forradalom utca nyári karbantartásakor véghezvitt, 879 ezer lej értékű javítása is növeli: 370 méteren új aszfaltszőnyeget terítettek, mindez pedig járdajavítással, aknatetőszintezéssel is együtt járt. Ugyanakkor közel 480 méter bicikliutat alakítottak ki. Kiemelendő ugyanakkor az a beavatkozás is, amelynek eredményeként a Kalász negyedben összegyűlő esővizet 800 mm-es csatornán vezetik tovább. Így ezután csak nagyon szélsőséges időjárás esetén fordulhat elő, hogy a könyvtár előtt állóvíz alakuljon ki.

A lakónegyed felújtásának teljes költségei 13,5 millió lejre rúgnak, ebből 12,84 millió lej képezi a kivitelezés összegét. 875 ezer lejjel Hargita Megye Tanácsa is besegített, a fennmaradó összeget azonban a város kizárólag saját erőforrásaiból biztosította.

fotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatal

A következő lépés a Festő Nagy István utca felújítása lesz.

A munkálat előkészítése érdekében történt már lakossági fórum, és a tervező az ott elhangzottakat is figyelembe vette, amikor elkészítette a legújabb változatot. Mivel ez több újdonságot is tartalmaz, a városvezetés újabb, de csökkentett időtartamú közvitára hívja az érdekelteket: a lépcsőházbejáratoknál és a Szív utcai kazánház mellett elhelyezett táblán megtekinthető tervekkel kapcsolatos észrevételeket a marthytunde@szereda.ro e-mail címre küldhetik 2022. január 10-ig.

  • Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának sajtóirodája által közölt információk

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.