Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár: Pontosítás a kompenzált és ingyenes gyógyszerek felírásával kapcsolatban a 90%-os kompenzációban részesülő nyugdíjasok jövedelemplafonjának módosítását követően

 

2022 január 1-től a legfeljebb 1429 lej/hó összegű nyugdíjban és szociális segélyben részesülő nyugdíjasok, függetlenül attól, hogy más jövedelmet szereznek-e vagy sem, a gyógyszerek referenciaárának 90%-os kompenzációjában részesülnek.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) pontosítást ad a kompenzált és ingyenes gyógyszerek felírásával kapcsolatban a 90 százalékos kompenzációban részesülő nyugdíjasok jövedelemplafonjának módosítása nyomán.

A társadalombiztosítási rendszerben az orvosi rendelvény alapján végzett járóbeteg-ellátásban a kompenzált és ingyenes gyógyszerekből biztosított ellátás az alábbi aljegyzékekben szerepel: A, B, C (C1; C2; C3) és D aljegyzék.

A nemzetközi közös megnevezésnek megfelelő gyógyszerek kompenzációs rátája a következő:

  • A allista a referenciaár 90%-a;
  • B allista a referenciaár 50%-a (kivéve azokat a nyugdíjasokat, akiknek a jövedelme 1429 lej/hó, függetlenül attól, hogy szereznek-e más jövedelmet, amelynél az arány 90%);
  • C allista a referenciaár 100%-a;
  • D allista a referenciaár 20%-a (kivéve a C3 aljegyzékben említett biztosítotti kategóriákat – gyermekek, tanulók, terhes nők, gyermekágyas nők – amelyeknél a százalékos arány 100%).

2022 január 1-jétől a legfeljebb 1429 lej/hó nyugdíjban és szociális ellátásban részesülő nyugdíjasok, függetlenül attól, hogy más jövedelmet szereznek-e vagy sem, 90%-os kompenzációban részesülnek a Támogatott és ingyenes gyógyszerek listáján szereplő B allistán szereplő gyógyszerek esetében, melynek értéke a referencia-/vényköteles ár szintjén legfeljebb 330 lej/hó lehet (maximum 3 db B listás gyógyszer, amelyek egyenértéke a referenciaár szintjén legfeljebb 330 lej/hó), anélkül, hogy túllépné az A, B és D allistán szereplő 7 gyógyszer maximális számát).

A jövedelemplafon 1299 lejről 1429 lej/hónapra emelése figyelembe veszi a 2022. január 1-től kezdődő nyugdíjpont értékének 10%-os emelését, hogy ne érintse a nyugdíjasok hozzáférését a B allista 90%-ban kompenzált gyógyszereihez.

Ezzel egyidejűleg szabályozták, hogy 2022 januárjában pénzügyi támogatásban részesüljenek az állami nyugdíjrendszer nyugdíjasai, illetve a külön törvények által biztosított jogosultságokban részesülők, akiknek jövedelme 1000 lejnél kisebb vagy azzal egyenlő, ill. az 1001 és 1600 lej közötti nyugdíjasok. A nyugdíjasoknak 2022 januárjában nyújtott pénzbeli segély nem nyugdíjból vagy szociális segélyből származó bevételt jelent, így nem veszik figyelembe az 1429 lej/hó plafon meghatározásakor, beleértve azt is, ameddig a Kormány Szociális Kompenzációs Programja keretében 90%-kal lehet orvosi receptet kiállítani.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatta mindazon szolgáltatókat, akikkel szerződéses jogviszonyban áll, és a Keretszerződés (186/2021. sz. KH) előírásai szerint orvosi rendelvényt állítanak ki a jogszabályi rendelkezések alkalmazásáról.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.