Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A Mikó-kastély fennállásának 400. évfordulóját ünnepli. Gazdag rendezvénysorozattal fémjelzett évforduló

 

Rendezvénysorozat indul a jövő hétvégén a Csíki Székely Múzeumnak helyet adó Mikó-várban. A várkastély 400 éves fennállásának megünneplésére 2024 tavaszáig tartó különféle programokkal készülnek.

A Csíki Székely Múzeum a városházával karöltve gazdag programot szervez az évforduló alkalmából. A kulturális intézmény vezetősége, illetve az önkormányzat, valamint a CamelCoding cég igazgatója (aki partnerként is érintett) sajtótájékoztatót szervezett a legfontosabb információk ismertetésére.

Korodi Attila polgármester online csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, Erdély egykori fővárosában, Gyulafehérváron tartózkodva. A polgármester az évforduló fontosságára utalva hangsúlyozta, hogy a “Mikó” Vár nemcsak műemléképület Csíkszeredában, hanem az a hely, ahol Erdély történetében fontos döntések születtek.

„Kiváltságos helyzetben vagyunk azáltal, hogy részesei lehetünk ennek a kerek évfordulónak. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen épületünk van, és az, hogy ilyen rangos intézménynek ad otthont. A Csíki Székely Múzeum immár nem az ellenségtől óv, hanem a kultúránkat, a székelységünket védi” – nyilatkozta Sógor Enikő alpolgármester, megjegyezve: a vár legnyitottabb és legnagyobb közönséget vonzó időszakát éljük.

Szabó István, a Mikó400 program koordinátora bemutatta a hétvégi nyitórendezvényt: a program szombaton 11 órakor a várudvaron kezdődik ünnepi beszédekkel, majd kvartett koncerttel és kerekasztallal folytatódik. Oktatási foglalkozásokra, szemináriumokra kerül sor, 19:00 órától pedig a Szintaxis együttes koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap a tárlatvezetéseket és a múzeumpedagógiai foglalkozásokat íjászbemutatók, hímzéstörténeti foglalkozások egészítik ki.

Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a 2024 áprilisáig tartó rendezvénysorozat része lesz a Hónap tárgya kezdeményezés, a Várórák sorozat és a Mikó400-hoz kapcsolódó szakmai rendezvénysorozat is, megjelenik a kastély történetét bemutató könyv, megújul a vártörténeti kiállítás is és bronzmakettet állítanak fel a Vár-téren.

Az évforduló ünnepléséhez innováció is társul: a csíkszeredai CamelCoding csapata elkészítette a kulturális élmények digitális kártyáját. Szilágyi Levente, a cég igazgatója elmondta, hogy az élménykártyákkal digitális formátumban gyűjtik majd az élményeket, a múzeum honlapján pedig további játékok és meglepetések várják majd a látogatókat. A nyitó hétvége minden résztvevője QR-kóddal és részletes leírással ellátott kártyákat kap.

Bővebb tudnivalókért kövessék a múzeum honlapját (www.csikimuzeum.ro ) és Facebook-oldalát.

  • információk és fotó: Csíkszereda Városháza sajtóirodájaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.