Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Mennyi pénzhez jut Hargita megye az “Anghel Saligny” programon keresztül?

 

Az “Anghel Saligny” Nemzeti Beruházási Program 22,5 milliárd lejt különített el romániai víz- és csatornaprojektekre, és 30 milliárd lejt infrastrukturális projektekre (utak és hidak). A pénzt egy számítási képlet alapján megyékre osztották. Néhány kivételtől eltekintve (a főváros kapott a legkisebb összeget – 175 millió lejt) a román megyék 1 milliárd lejt meghaladó összeget kaptak ezekre a projektekre. A költségvetési előirányzatok listája itt jelent meg. Az országban a legmagasabb összeget Szucsáva megye kapta (1 663 926 046 lej).

Hargita megye 67 területi közigazgatási egységével 1 194 393 827 lejt kapott. Az Anghel Saligny jelentés szerint a lakosság mintegy 39%-a NINCS közüzemi víz- és csatornahálózathoz csatlakozva.

A kérelmek jóval meghaladták a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium által elkülönített keretet. Még nem hozták nyilvánosságra a Hargita megye helységenkénti költségvetési előirányzatainak listáját, csak a megyének kiosztott teljes összeget.

A 682 510 758 lej összegből utak és hidak felújítását finanszírozzák, és 511 883 069 lejt különítettek el víz/csatornahálózat projektekre.

E területekre történő kiutaláshoz súlyozott átlagot használtak, beleértve a következő mutatókat:

-50% – a közigazgatási-területi egységek számának aránya országos szinten;

-15% – az egyes megyék lakosságának aránya az összlakosságon belül;

-15% – az Országos Statisztikai Intézet által a TEMPO-Online adatbázisban közzétett statisztikai mutatók, amelyek a közutak, vízellátás, csatornarendszerek területén mutatják az infrastruktúra igényét;

-20% – a közigazgatási-területi egységek pénzügyi kapacitása.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.