Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A “magyar diákok vs Románia” ügy. Az EJEB “megbuktatta” Ádám, Petres, Bakos, Ambrus, Forika és Maxem felpereseket

Egy újabb, a romániai oktatási politikán keresztül történő magyar nemzetiségűek diszkriminációjára és erőszakos beolvasztására hivatkozó kísérlet vallott kudarcot. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok egy csoportjának panaszát, akik arra hivatkoztak, hogy a magyar diákokat hátrányos megkülönböztetés éri az érettségi vizsgán azáltal, hogy román nyelv és irodalomból is vizsgázniuk kell.

Az Ádám és mások vs Románia ügy az anyanyelvükön tanuló diákok állítülagos diszkriminációjára utal. Az akció egy újabb kísérlet volt arra nézve, hogy széleskörben elhintse azt a nézetet, miszerint a magyar kisebbség egy erőszakos asszimilációnak van kitéve. Hat magyar nemzetiségű diák panaszt nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságához, az Emberi Jogi Európai Egyezmény 12. protokoll 1. cikk alapján, arar hivatkozva, hogy az érettségi vizsga rövid ideje alatt kettővel több vizsgát kellett tenniük- szóban és írásban- román nyelv és irodalomból. A panasz indoklásában azt is megemlítik, hogy az említett vizsgák nagyon nehezk voltak. Emiatt a magyar diáékoknak kevesebb idejük marad felkészülni a vizsgákra, illetve a vizsgék közti pihenésre. Következésképpen kevesebb esélyük volt a sikeres érettségire, mint román társaiknak. A hat panaszos- Ádám, Petres, Bakos, Ambrus, Forika, Maxem- háromszor bukott meg a 2017-es és 2018-as érettségin.

Ítélet: nincs diszkrimináció az érettségin!

Az Ádám és mások vs Románia ügy világos ítélettel kerül be az európai joggyakorlatba egy olyan kísérlettel kapcsolatban, amelyben kisebbségi diákok megpróbálják elkerülni az állam hivatalos nyelvéből való vizsgázást. Az EJEB a meghozott és közölt ítéletében megjegyzi, hogy „ez annak a tudatos és önkéntes döntésüknek az elkerülhetetlen következménye, hogy más nyelven tanuljanak”. Ezenkívül a strasbourgi bíróság hangsúlyozza, hogy „figyelemre méltó, hogy 2016 óta a hatóságok megkezdték az intézkedéseket a nemzeti kisebbségek iskolai tananyagának összehangolására, a kifejezetten a magyar diákok számára tervezett román nyelv és irodalom tankönyvek összeállításával a magyar közösség képviselőinek bevonásával.”

Ami az érettségi vizsga programját illeti, kettővel több vizsgatárggyal, a Bíróság nincs meggyőződve arról, hogy ez túlzott terhet rótt volna a panaszosokra. A referenciaévekben a vizsgaprogram hosszú intervallumban, 9-től 25 napig zajlott, a panaszosok által elszenvedett kellemetlenségek nem voltak annyira jelentősek, hogy megsértsék az Egyezmény 12. protokolljának 1. cikkét.

Az EJEB bíráinak az ítélet indoklásában tükröződő megfontolásai elegendőek arra a következtetésre, hogy nem sérült az Egyezmény tizenkettedik kiegészítő jegyzőkönyvének első cikkelye.”

“A Bíróság meg van győződve arról, hogy az ügyben semmi sem engedi azt a következtetést levonni, hogy a kérelmezőket a gyakorlatban megfosztották az anyanyelvű oktatás megszerzésének tényleges választásától, vagy hogy az állam kényszerítő asszimilációs napirenddel rendelkezett, amint azt a kérelmezők állítják.”

EJEB határozat

Teljes anyag itt .

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.