Ce opțiuni au românii asigurați la City Insurance

0

Articol disponibil în: Română

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din România, ca urmare a deschiderii procedurii falimentului. Asigurații RCA la City au două opțiuni. Prima opțiune: conform legii și în baza unei ordonanțe de urgență inițiate de ASF împreună cu Guvernul României, Fondul de Garantare a Asiguraților va face plățile imediat după preluarea dosarelor de daună. A doua opțiune: posesorii de RCA pot denunța polița RCA. Adică pot renunța la polița actuală și se pot asigura la un alt asigurator din piață.

După ce o serie de service-uri au refuzat să deschidă dosare de daună clienților asigurați la City Insurance de teamă că falimentul declarat al firmei de asigurări va face să nu-și mai recupereze banii, HotNews a stat de vorbă cu experți în asigurări pe care i-a întrebat ce poate face un român asigurat la City Insurance. Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a confirmat pentru HotNews că la nivelul Autorității va urma o ședință de analiză a situației de la City Insurance în cel mai scurt timp și că ASF a constatat că City Insurance nu se mai află în legalitate.

De un an de zile a fost dispusă o analiză minuțioasă și un control foarte minuțios. În urma acestui control, ASF constată că societatea nu este în legalitate. În acest context, trebuie aplicată legea, care spune că o societate care nu respectă cerința minimă de capital nu poate funcționa. Ea trebuia să demonstreze buna credință și să intre în legalitate, dar nu a făcut-o. ASF încearcă să corecteze dezechilibre care produc instabilitate în piața asigurărilor. Va urma o ședință în care se va lua o decizie, dar momentan nu pot spune când anume va avea loc”, a spus Apostol.

Ar mai fi de adăugat faptul că City Insurance are circa 3 milioane de clienți, fiind liderul pieței.

Orice cetățean care are în acest moment o poliță încheiată cu City Insurance poate denunța absolut legal această poliță, încheind în aceeași zi o altă poliță cu un asigurator decent, fără probleme, ne-a spus reprezentantul unuia din cei mai mari brokeri din piață, care a preferat să nu își dea numele pentru că legal nu poate oferi asemenea recomandări. ”Pierde poate în jur de 200 de lei, dar câștigă mult mai mult în momentul în care riscul unui eveniment nefericit se materializează”, a mai spus acesta.

De asemenea, trebuie spus că dosarele de daună deja deschise la City Insurance sunt decontate de Fondul de Garantare a Asiguraților, care face și în acest moment plăți (fiind cu circa o lună în urmă), iar pentru a evita situații neplăcute, recomandarea este să vă schimbați asigurătorul.

Pentru că nu a venit nimeni să o salveze cu bani (150 mil. euro în prima etapă), ASF a trimis oficial în faliment compania City Insurance, cel mai mare asigurator de RCA din România care avea o cotă de piaţă de 45% şi avea emise 3 milioane de poliţe.

Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a anunţat vineri seară că va trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din România cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi, scrie Ziarul Financiar.

Acest faliment era aşteptat de piaţa asiguratorilor de mai mult timp având în vedere situaţia de la City Insurance.

În urma controlului, inclusiv internaţional, din primăvara acestui an, ASF a constatat că anumite extrase de cont prezentate de City Insurance erau false, iar banii nu existau.

ASF spune că toate falsurile găsite în companie au fost semnalate organelor de anchetă.

City Insurance era o companie deţinută Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, şi de investitorii italieni.

City Insurance a crescut exponenţial după falimentul Astra Asigurări, o altă companie care vindea RCA, dar care a avut o situaţie finaciară dezastruoasă.

Creşterea City Insurance a fost exponenţială, astfel încât a ajuns să deţină aproape jumătate din piaţa RCA din România pentru că vindea aceste poliţe cu cel mai mic preţ.

Euroins, al doilea jucător de pe piaţa de RCA cu o cotă la fel de mare, a primit infuzie de capital şi pentru moment merge înainte.

Redăm mai jos ce ar trebui să știe asigurații și păgubiții RCA ai City Insurance:

  • a) în cazul în care dețineți o poliță de asigurare emisă de CITY Insurance

Polița dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-și efectele.

Puteti însă denunța în orice moment polița și sa încheiați una nouă la un alt asigurator autorizat. Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirată aveti dreptul să vă recuperați diferența de primă de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților urmând procedura menționata la lit.b) pct.(ii) de mai jos.

ATENTIE! Polița dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile dupa rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliței înscrisă în documentul de asigurare depășește termenul menționat anterior, nu veți mai fi asigurat.

Precizările de mai sus sunt valabile și pentru situația în care dețineți o poliță de asigurare RCA emisa de CITY Insurance. Prin urmare, puteti circula pe drumurile publice, iar în cazul unor controale în trafic din partea organelor abilitate, nu veți fi sanctionați, polița dumneavoastră RCA fiind valabilă. Pe scurt, sunteți în continuare asigurați, desigur cu luarea în considerare a atenționării de mai sus.

De asemenea, în cazul în care sunteți vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale și/sau vătămări corporale, terțul păgubit va fi despăgubit în baza acestei polițe în limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv 450.000 lei și prin înscriere la masa credală în cadrul procedurii de faliment care se va soluționa în primă instanță de Tribunalul București, iar în faza apelului de Curtea de Apel București.

  • b) În cazul în care sunteți victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autovehicul asigurat printr-o poliță RCA emisă de CITY Insurance:

(i) Dacă nu ati avizat înca dauna la CITY Insurance, aveti dreptul să o faceți adresându-vă Fondului de Garantare a Asiguratilor cel târziu până la data denunțării poliței RCA de către asigurat, dar nu mai mult de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului;
(ii) Pentru incasarea indemnizațiilor/despăgubirilor veți putea depune o cerere de plată motivată și însoțită de documente justificative, incepând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizației pentru CITY Insurance in Monitorul Oficial si până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior.

FGA are dreptul de a începe plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări (asigurati, beneficiari, terte persoane pagubite) de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance.

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati: www.fgaromania.ro

  • IMPORTANT! Totodată, trebuie precizat și că, în acest moment, există în dezbatere publică un proiect de Ordonantă de Urgență care modifică unele dintre prevederile legii actuale privind activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor) în beneficiul creditorilor de asigurări. Una dintre cele mai importante schimbări preconizate se referă la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăților către pagubiți, respectiv la 60 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara de retragere a autorizatiei de functionare si constatare a existentei indiciilor stării de insolventa a asiguratorului (si nu de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului împotriva CITY Insurance, așa cum este în acest moment). De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei și acordarea despăgubirilor pe fiecare creantă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

Aceste prevederi propuse vizează protejarea suplimentară a păgubiților în cazul insolvenței unui asigurator.

(iii) Indiferent dacă v-ați adresat sau nu FGA în vederea încasării despăgubirii, aveți dreptul să formulati și o cerere de admitere a creanței (despăgubirii pretinse) în cadrul procedurii de faliment în termenele si urmând instrucțiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul București. Trebuie să știți că, în măsura în care ați încasat sume de la FGA, acestea vor fi deduse în cadrul procedurii de faliment din sumele pe care ați mai fi eventual îndreptățit să le primiți.

Informații de context
Romania este una dintre tările din Uniunea Europeana care beneficiază de o plasă de sigurantă pentru asigurați în cazul falimentului unei companii de asigurari: FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Fondul, ca o soluție de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurator intrat în procedura de faliment.

Destinația principală a sumelor aflate la dispoziția FGA este plata către creditorii de asigurări a indemnizațiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate în condițiile legii și a primelor datorate de asigurator pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.”


Fondul de garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat luni 
că poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea posibililor creditori ai City Insurance, în timp ce cererile de plată se vor putea depune doar după ce se publică în Monitorul Oficial decizia retragerii autorizației de funcționare a acestui asigurător, cu aproape 3 milioane de clienți RCA. Din cauza pandemiei, cererile se vor putea depune doar online ori prin poșta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy