Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Romántábor, IX. kiadás

A Hargita megyei gyermekvédelmi rendszer 16 kedvezményezettje vett részt a IX. alkalommal megrendezett „Kommunikáció román nyelven” táborban, ahol melegséggel, örömmel, különlegesen érdekes és lebilincselő programmal várták őket. A tábornak 2022 augusztus 29- szeptember 3 között a Csíksomlyói Szabadidő és Szakképző Központ adott otthont.

Fotó: DGASPC Harghita

A tábor kezdeményezője és lelke Chițu Margareta Adela pszichológus, akinek munkáját minden évben Gábor Adina Laura, a bélbori elhelyezési központ pszichológusa, és Szilivás Gyöngyvér, a 2-es sz. családi típusú elhelyezőközpont nevelője segíti. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság három szakemberét négy nagyszívű önkéntes segíti: Păncescu Costel Daniel, az ISU Hargita tűzoltója, Ioana Bravarenco bírósági jegyző, Burjan Bogdan Sebastian ügyvéd és Levai Attila, az 1-es számú Családi típusú Elhelyezőközpont kedvezményezettje.

„A Romántábor című projekt ezelőtt 9 évvel indult. A cél az, hogy a gyermekvédelmi rendszerben élő gyermekek a mindennapi életben megszokott tevékenységek közben gyakorolják, és ezáltal hatékonyan tanulják a nyelvet. Ez a tanulási módszer teljesen más, mint amit az iskolában alkalmaznak, és az önbizalom növekedését is elősegíti”- mondta Chițu Margareta Adela.

„A romántáborról évekkel ezelőtt hallottam, véletlenül. Az első pillanattól kezdve megtetszett az ötlet. Úgy vélem, fontos, hogy tudjunk adni, illetve, hogy el tudjuk fogadni azt, amit kapunk, és ezt talán kommunikálással tudjuk megvalósítani a legjobban. Kommunikálással, a szó legtágabb értelmében”- mondta Burjan Bogdan Sebastian.

Az ügyvéd úgy véli, hogy bár a napok száma rövid, a táborok szervezése és működtetése révén a kedvezményezettek megtanulnak kommunikálni egymással, azonos korú gyerekekkel, felnőttekkel, különböző társadalmi rétegekből érkezőkkel.

„Ebben az esetben ez azért is fontos, mert a tábor kedvezményezettjei gyermekek, akiknek most fejlődik a személyiségük. 2018-tól minden évben részt veszek a romántáborban, az itteni hangulatot egy szóval az öröm szóval jellemezném. Újra és újra megtalálom itt a tanulmányozás és a tanulás örömét, a megismerés és az önismeret fejlődésének örömét, a jókedvvel végzett munka örömét, úgy, ahogy azt csak egy gyermek tudja végezni. Ezért minden alkalommal szívesen visszatérek a táborba” mondta az önkéntes.

„Munkámból kifolyólag legfőbb motivációm a táborban való részvételre a segítési szándék. 16 éves tűzoltó-rohammentős háttérrel megtanultam, hogy mindenekelőtt legfontosabb segíteni embertársainkon. Szeretem látni a gyermekek örömét, amikor találkoznak velünk. A gyermekek szeméből tükröződő hála minden fizetségnél többet ér. Jó érzés, hogy az utolsó napon, bánkódnak, hogy vége a tábornak, és ezzel egy időben ott bujkál a remény a szemükben, hogy jövőben ismét találkozni fogunk. Ezt nem igazán lehet szavakba foglalni. Mindazoknak, akik szeretnék megtapasztalni ezt az érzést, ajánlom, hogy próbáljanak meg tenni egy jó ügyért, anélkül, hogy fizetséget várnának – mondta a tűzoltó.

A tábor programja rendkívül érdekes: a gyermekek játékosan, és olyan foglalatosságok közben tanulják, illetve gyakorolják a román nyelvet, melyek felkeltik az érdeklődésüket, és melyeket nagyon élveznek.

A táborozókat az első napon székekre helyezett aranyos kis plüssmacik fogadták.

A napot minden reggel tornával kezdik Burjan Bogdan Sebastian irányításával, mivel az ügyvéd tagja a csíkszeredai Cosmi Kensei Sportklubnak is.

Étkezés előtt minden alkalommal elhangzik román, és magyar nyelven is az ima.

Tanultak a masszázsról is, és megértették, hogy minden mesterség szép, ha az ember szereti, és odaadással végzi a munkáját.

Megcsodálták Vatavu Ciprian fafaragó munkáját, és megértették, hogy mennyire szép, és lenyűgöző lehet életet lehelni a fába.

Meglátogatták a Csíksomlyói Kegytemplomot is, és imádkoztak a Mária szobor előtt.

Ellátogattak a csíkszeredai THE CHOCO PROJECT csokigyárba, és megkóstolták a finomabbnál finomabb termékeket.

Păncescu Costel Daniel tűzoltó vezetésével a gyermekek az elsősegélynyújtás fontosságáról beszélgettek, megtanulták a legfontosabb elsősegélynyújtó gyakorlatokat, és a megtudták, melyek a legfontosabb teendők tűz esetén.

Anton Ramona pszichológus, táplálkozási és mozgásterápiás tanácsadó a gyógynövények jótékony hatásáról beszélgetett a gyermekekkel, az Ucenicul Astronom Egyesület pedig a világmindenség érdekességeire hívta fel figyelmüket.

A táborozók meglátogatták a Hargita megyei hegyi csendőröket is, és rendkívül izgalmas órákat töltöttek a társaságukban. Mint elmondták, csatlakozott hozzájuk a Vulkán és Petrozsény városokból (Hunyad megye) érkező és a Hargitán táborozó körülbelül 30 gyermek is, mely óriási örömet okozott a kedvezményezetteknek. A napot egy kiadós, finom ebéddel zárták, majd Hargita Megyei csendőrség főfelügyelője, Iamandi Dan ezredes mindannyiuknak oklevelet nyújtott át, mely igazolja: hogy egy napon át csendőrök voltak.

A szórakozás mellett folyamatosan új ismeretekkel gazdagodnak a román nyelv terén, új kifejezéseket tanultak, és elismerték: „nem is annyira nehéz a nyelvtan!”

  • a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság által szolgáltatott információkVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.