Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Románia legnagyobb medvéjét egy osztrák herceg lőtte le, egy természetvédelmi területen

Habár Romániában tilos a medvevadászat, és ezt a fajt természeti műemléknek tekintik, különféle kivételező jogalkotási kezdeményezések révén végül ezeket az állatokat szórakozásból lelövik. A Környezetvédelmi Minisztérium évente jóváhagyja a vadászati ​​kvótákat tudományos vagy a medvepopuláció szabályozásának céljával. A román szenátus nemrégiben elfogadott egy törvényjavaslatot, amely szerint 5 évig a barnamedve vadászat már nem korlátozódik a Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott éves kvótákra. Ez sértené az élőhelyirányelvet, amely kimondja, hogy a barnamedvék szigorú védelemre szoruló állatok, mivel kiemelt fajként vannak megjelölve az élőhelyirányelv II-es függelékében.Arthur, 17 éves

Románia legnagyobb medvéjének tartott Arthurt a trófeavadász, Emanuel von und zu Liechtenstein herceg lőtte le a múlt hónapban. A központi sajtó szerint egy vadásznak, aki barnamedve trófeát akar a romániai erdőkből, 5000 és 20 000 euró között kell fizetnie. Csak a medvevadászatban való részvétel több mint 1000 euróba kerül.

Fotó: Youtube

Emanuel von und zu Liechtenstein herceg, a stájerországi osztrák régióban található Riegersburg egyik lakója, a legnagyobb medve meggyilkolását a román Környezetvédelmi Minisztériumtól kapott kilövési engedélyre alapozta, hogy eltávolítsa a tavaly néhány Ozsdolai tanyán kárt okozó anyamedvét. De a valóságban a herceg nem a problémás medvét ölte meg, hanem egy hímet, amelyik az erdő mélyén élt, és soha nem került a helységek közelébe. Arthur medvét sok éven át figyelte a környéken lévő Agent Green vadőr, és vad, az emberektől és az ember által felkínált táplálékforrástól idegennek írta le a medvét. Élőhelye a Natura 2000 Ojtoz-Ozsdola ROSCI0130 védett terület volt.

Arthur 17 éves volt, ő volt a Romániában megfigyelt legnagyobb medve, és valószínűleg az Európai Unióban élő legnagyobb medve. A tetem mérései azt mutatják, hogy Arthurnak 600-ból 593 pontja volt, ami a trófeavadászatban a lehető legnagyobb.

A trófea pontszámának kiszámítása

“Még soha nem hallottam ilyen rekord pontszámról. Kíváncsi vagyok, hogyan tudta a herceg összekeverni a faluba érkező bocsos anyamedvét az erdő mélyén élő legnagyobb hímmel. Világos, hogy a herceg nem azért jött, hogy megoldja a helyiek problémáját, hanem hogy megölje a medvét, és hazavitte a legnagyobb trófeát és kitette a falra. Orvvadászattal van dolgunk, mivel rossz medvét lőttek “- mondta Gabriel Paun, az Agent Green elnöke.

“A medve számos fenyegetéssel néz szembe, amelyek veszélyeztetik túlélését: az élőhelyek pusztulása, az éghajlatváltozás és az emberi üldözés. A Környezetvédelmi Minisztériumnak nem a következményekkel, hanem a medve-ember konfliktushoz vezető okokkal kell foglalkoznia. A nagy hímek kilövése tönkreteszi a populációt, és beltenyészethez vezethet. Nem ismert, hogy valójában hány medve van, és bármely kilövési kvóta veszélyes. A trófeavadászatot törvényen kívül kell helyezni. Ellenkező esetben a konfliktus növekedni fog, és a faj veszélybe kerül, amint ez Európa legnagyobb részén történt “- mondta Ann-Kathrin Freude, a VGT (Verein Gegen Tierfabriken), ausztriai állatvédő szervezet kampánykoordinátora. “Ausztriának szégyen, hogy Emanuel herceg visszaélt egy kilövési engedéllyel, hogy megölte ezt a pompás medvét, csak azért, hogy a trófeagyűjteményét gazdagítsa.”

A barnamedve az uniós törvények és a Berni Egyezmény által szigorúan védett faj. Kivételt képeznek a szélsőséges esetek, amikor a helyzet alapos felmérése után a halálos módszer a legvégső megoldás, ha az alternatívák (ideértve az áthelyezést is) kudarcot vallanak, és veszélyben van az emberi élet és a háztartások. Az Európai Bizottság jóváhagyta a tagállamok költségvetését, amelynek célja azonnali és méltányos kártalanítás minden olyan mezőgazdasági termelő számára, aki kárt szenved a saját földjén vagy olyan területeken, ahol mezőgazdasági szerződéssel rendelkezik.

Agent Green 2021. április 28-án beszélt Ozsdola polgármesterével, és meglátogatta a falu több portáját:

Háztartás a Kovászna megyei Ozsdolán, közvetlenül a medve élőhelyével szomszédos, tulajdonos Reman Zoltán

“Beszéltem a helyiekkel, akik beszámoltak a medve támadásairól, többek között Berszan Gheorghe úrral, aki 2021 januárjában felkérte a Botos Vadászegyesületet, hogy lője le a nőstény medvét, amely 2020 nyarán kárt okozott. Gheorghe úrnak és más falubelieknek is vannak gazdaságaik a falu határában, közvetlenül a medve élőhelyével határosan. Egyiknek sincs elektromos kerítése.

Valójában egyiküknek sincs semmiféle kerítése az erdő felőli oldalon. Egyik sem kapott kártérítést az elszenvedett kárért. Senki nem panaszkodott hím medvére, hanem bocsos anyamedvére. Minden gazda, akivel beszéltem, azt mondta, hogy semmi nem változott a hím medve lelövése óta, és hogy a nőstény továbbra is minden nap meglátogatja a gazdaságot. A háztartásokban nincsenek olyan speciális fajtájú kutyák, amelyek elűzik a medvéket, és nem hajtanak végre semmilyen együttélési és alkalmazkodási intézkedést. Megkértem Gheorghe urat, hogy olvassa el saját panaszát, amelyet benyújtott a vadászegyesülethez, de erre nem volt képes. Arthur meggyilkolása rendkívül gyanús, és a rendőrség feladata, hogy fényt derítsen erre az esetre “- tette hozzá Păun.

Románia az EU-hoz való csatlakozása óta folyamatosan megsértette a közösségi jogszabályokat ezen a területen azzal, hogy kilövési és kivételes kvótákat állapított meg anélkül, hogy valaha együttélési és adaptációs intézkedéseket hajtott volna végre. Mindenekelőtt Románia soha nem mérte fel medvepopulációját tudományos módszerekkel, amelyek DNS-mintákat is tartalmaznak. Az eddig elvégzett mérések csak a vadászati ​​alapok képviselőinek közvetlen megfigyelésein alapultak. Egy ilyen módszertan lehetővé tette ugyanazon medve többszörös számlálását egyetlen nap alatt, következésképpen soha nem lehetett tudni, hány medve volt Romániában. Arthur esetében lehetséges, hogy a medve több száz kilométert tett meg tavaly nyártól, mióta Berszan Gheorghe gazda arról számolt be, hogy egy anyamedve kárt okozott neki, egészen januárig, amikor úgy döntött, hogy felkéri a vadásztársaságot, hogy lője le az állatot. A herceg vadászatának látszólagos törvényessé tételéhez szükséges dokumentumok intézése nagy sietséggel történt.

Romániának kiváltsága, hogy képes volt élőhelyet biztosítani ennek a mérsékelt éghajlati övezeti tápláléklánc tetején található emblematikus fajnak. Szükség van egy ambiciózus országos tervre, amely foglalkozik a fajokat fenyegető veszélyekkel, és befektet az együttélésbe és a kölcsönös adaptációba. Ezt követően az ország népszerűsítheti magát Európa biodiverzitásának fővárosaként. Az ökoturizmusban rejlő lehetőségek még mindig páratlanok “- tette hozzá Păun, aki az ökológia és az ökoturizmus szakembere.

“Néhány határozottabb intézkedésre is szükség van. Ha csak a halál az egyetlen megoldás, akkor jelen kellene lennie egy csendőrnek és egy környezetbiztosnak is. A lelövést kerülni kellene, előnyben részesítve az altatást, majd eutanáziát alkalmazni. A trófeavadászat beszüntetésére pedig az elejtett medvéket el kell hamvasztani, miután DNS mintát vettek. Ugyanezt tették az elefántok agyarával is, a faj megmentése érdekében”, zárta szavait Păun.

A trófeavadászat betiltásáról szóló petíció itt aláírható.

forrás: Ziar Piatra-Neamț

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük